Izvor: Tanjug

Ključni problem turizma Srbije u ovom trenutku je marketing, jer imamo šta da ponudimo stranim gostima, ali je potrebno raditi mnogo više na njihovom privlačenju, izjavio je državni sekretar za turizam Goran Petković.

On je naveo da se konstantno beleži rast broja stranih gostiju u Srbiji i takav trend se može očekivati i u narednom periodu, zbog čega ponuda mora biti adekvatno pripremljena. Razvoj turizma u Srbiji neće se desiti ukoliko se sami ne bavimo time, a prioriteti su pre svega dalja ulaganja u infrastrukturu i unapređenje marketinga i promocije u svetu, ukazao je on na sednici Odbora za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Srbije.

Gradski i poslovni turizam, kao i različiti događaji i manifestacije su turistički proizvodi u Srbiji koji imaju najveći potencijal za rasta tu su i tematske kružne ture po Srbiji, kao i banje i banjski turizam u koje bi trebalo malo više ulagati. Petković je kazao da destinacije koje su deo domaće turističke privrede "pre svega treba staviti u glave organizatora putovanja, a potom i posetilaca".

On je naglasio da su značajni razvojni potencijali vezani i za reku Dunav, gde je "otvoren strateški prostor prema Evropi", dodajući da treba iskoristiti pruženu šansu.

On je istakao i da sektor turizma pokazuje konstantan rast u svetskim okvirima i predviđa se da će takav trend biti prisutan do kraja ove dekade, pa i naša zemlja može naći svoje mesto na turističkoj mapi.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2011. u Srbiji je boravilo ukupno 2,06 miliona turista, što je za 0,3 odsto više nego godinu pre. Od tog broja 764.167 su bili strani gosti, 12 odsto više nego prethodne godine. Prošle godine ostvareno je 6,7 miliona noćenja, četiri odsto više nego 2010. Devizni priliv od turizma lane je, prema podacima Narodne banke Srbije, iznosio 991,6 miliona dolara, što je za 24 odsto više nego 2010.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.