Izvor: Beta

Opština Kuršumlija ima 60 aktivnih crkava što je najveći broj u Srbiji. Polovina od tog broja sagrađena je u proteklih deset godina, a u toj opštini ima i više od 50 crkvišta (ostataka srednjevekovnih crkava).

U samom gradu su dve aktivne crkve, dok su ostale u selima. Većinu crkava su gradili meštani, a četiri crkve je izgradilo turističko preduzeće "Planinka" iz Kuršumlije.

To preduzeće ima za cilj da turisti koji će dolaziti na lokalitete kod Kuršumlije imaju u blizini i crkve, "kako bi zadovoljili verske potrebe". "Planinka" je jednu crkvu sagradila u Lukovskoj Banji, dve u Prolom banji i jednu u Đavoljoj varoši.

"Neke od ovih crkava su sagrađene na temeljima starih i za njih su vezane mnogobroje legdende i narodna predanja, koje su veoma atraktivne i privlačne za turiste", rekao je direktor sektora za turizam preduzeća "Planika" Radovan Tanasković.

U Lukovskoj Banji, crkva je podignuta na steni, gde se materijal za njenu izgradnju nosio na rukama i na konjima. U Prolom banji je izgradnja crkve takođe započeta na jednoj steni.

Preduzeće "Planinka", pored izgradnje novih crkava, ulaže i u obnovu srednjevekovnih crkava kako bi se pojačala turistička ponuda kraja. Tačan broj ostataka srednjovekovnih crkava na teritoriji Kuršumlije još nije utvrđen.

Turističko preduzeće "Planinka" je za izgradnju i obnovu crkava do sada uložilo više od 80.000 evra.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.