Izvor: B92

Na obodu planine Povlen u selu Brezovice otkriveno je praistorijsko kameno utvrđenje starije od 3.000 godina.

Bedemi su dugi više od 300 metara i široki 2,5 do tri metra, a kameno utvrđenje pronašli su stručnjaci iz istraživačke stanice Petnica kod Valjeva.

Unutrašnjost ima površinu malo veću od pola hektara a bedem podseća na sitna praistorijska utvrđenja u Dalmaciji i Bosni. Zidovi su uglavnom dobro očuvani a fortifikacija obuhvata prostor od oko pola hektara.

Sudeći po nekim površinskim nalazima, unutar bedema postoje čak i ostadi stambene arhitekture. Očekuje se da značaj ovog nalaza, potvrdi i ekipa doktora Aleksandra Bulatovića sa Arheološkog instituta u Beogradu.

Površinski nalazi unutar zidina ukazuju da je utvrđenje aktivno korišćeno duži period, na kraju bronzanog i početkom gvozdenog doba a nije isključeno da ima i starijih slojeva.

Antički nalazi su skoncentrisani na jednom malom prostoru, što ukazuje da je u prvoj polovini četvrtog veka prostor korisćen, ali ne kao fortifikacija.

Ovo je inače, najstarija upotreba kamena na našem prostoru za građenje bedema i jedino do sada poznato kameno praistorijsko utvrđenje na teritoriji Srbije, izuzev Krševice kod Kruševca, koje je znatno mlađe.

Naselje je slučajno otkriveno, a očuvani kameni bedem protezao kroz gustu šumu na oko 800 metara nadmorske visine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.