Izvor: Milena Popoviæ

Autor: {"id":113235,"id_news":553416,"name":"","surname":"Milena Popovi\u00e6"}

Jesen je vreme rasprodaja, pa oni koji planiraju da posete i obiđu neki od evropskih gradova mogu da uživaju i u kupovini.

Svi šoping centri imaju specijalne popuste pred praznike, pa će tako kupoholičari koji se nađu u Solunu, Beču, Barseloni, Budimpešti ili Istanbulu imati pune ruke posla.

Pored svetskih modnih centara, kao što su London, Pariz ili Rim postoji i dosta mesta za šoping prikladnija za džep domaćih turista. Tako na primer, u outlet centru Palmanova, u blizini Venecije, mogu se pronaći najpoznatije svetske marke garderobe, a cene su 30 do 70 odsto niže nego u prodavnicama.

Italija ima još outlet radnji od kojih su najbolje Mall u blizini Firence, Armani autlet kod jezera Komo i Dolce and Gabbana u mestu Lenjano u blizini Milana.

U mestu Parabijađo u blizini Milana koje zovu i grad cipela nalaze se prodavnice sa firmiranom obućom po fabričkim cenama.

Još bliži srpskim kupoholičarima je Segedin, u Mađarskoj. Najpoznatiji šoping centar je Szeged Plaza, dok su najjeftiniji supermarketi Kora i Tesco. U ovom gradu je otvorena najveća H&M radnja u regionu, a do svih velikih prodavnica stiže se bez problema javnim prevozom.

Objekti su otvoreni radnim danima od 9 do 18, a subotom od 9 do 13 časova.

Istanbul, 299 €, šest dana, kontiki.rs

Za dobar šoping u Istanbulu, u bilo koje doba godine, dovoljno je posetiti Kapali-čaršiju, čuveni turski bazar gde postoji čak 4.400 radnji. Više od 90 tržnih centara otvoreno je do 23 sata, a svake subote rade do dva časa ujutro.

U ovom gradu održava se i jedini na svetu „Šoping festival“.

Solun, 99 €, četiri dana, euroturs.rs

Čitav grad je veliki šoping centar. Ulice koje se pružaju paralelno s morem, prepune su najrazličitijih radnji. Treba znati da ovde važi pravilo da što su butici bliže obali, roba je skuplja.

Najpopularnije radnje nalaze se u ulicama Nikis, Cimiki i Egnatija, gde se dobre farmerke mogu naći za 10 evra, a zimska jakna za 20-30 evra.

Budimpešta, 29 €, dva dana, haloturs.rs

Budimpešta (Foto: Jess & Peter / Flickr.com)

Produženi vikend u Budimpešti odlična je stvar, jer su tri dana sasvim dovoljna za upoznavanje grada i šoping. Dobar izbor je poseta tržnom centru Árkád, blizu železničke stanice Keleti, jer se u istom kompleksu nalaze i Ikea i hipermarket Tesco.

Ovde se na rasprodaji može naći garderoba tri puta jeftinija nego u Srbiji.

Beč, 95 €, četiri dana, argusturs.rs

Glavna šoping zona u Beču je u čuvenoj Mariahilfer Strasse, gde se nalaze velike robne kuće. Južno od Beča nalazi se i najveći šoping centar u Evropi Shopping City Süd.

Obavezno treba posetiti i autlet tržni centar Mec Arthur Glen, u Pandorfu, u blizini austrijske prestonice, gde je roba stalno snižena za 30-70 odsto.

Barselona, 359 €, šest dana, travelland.rs

Da turisti ne bi gubili vreme na traženje ulica i radnji, u ovom gradu postoji autobuska linija pod nazivom Barcelona Shoping Line, koja vozi kroz šoping zone u gradu.

Cena celodnevne karte je pet evra. Autobusi na svakih sedam minuta kreću iz ulice Ramblas, prema Trgu Catalunya i Aveniji Diagonal.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.