Izvor: B92

Čitaoci sajta Lonely Planet odgovarali su na pitanja koja se tiču ponašanja u avionu. Letenje može biti stresno i zamarajuće i putnici bi trebalo da nauče kako da pomognu jedni drugima. Ali kako da znamo bez pitanja, šta drugi očekuju?

Više od 5.800 odgovara pomoglo je da se dobije jasna predstava o situaciji. Dobre vesti su da se putnici generalno slažu među sobom šta podrazumeva prihvatljivo ponašanje tokom leta.

Šta ljude najviše nervira? Kada druge osobe diraju tuđe sedište i zalaze u nečiji privatni prostor. Buka, neprijatni mirisi, nevaspitana i glasna deca – takođe nerviraju putnike.

Ovo su nalazi ispitivanja, šta putnike nervira i šta bi voleli da mogu da rade tokom leta.

1. Pravo da skinu cipele

Putnicima bi trebalo dozvoliti mogućnost da se izuju ali samo u slučaju da nema neprijatnog mirisa nogu ili nekih potencijalnih rizika za zdravlje ostalih putnika.

2. Poštedeti ih jakih mirisa

Nijedan putnik za vreme leta ne bi trebalo da bude izložen jakim mirisima – bilo da se radi o moćnim parfemima, hrane sa lukom ili bilo kom drugom nepotrebnom mirisu.

3. Dozvoliti malo svetla

Svim putnicima bi trebalo dozvoliti neku količinu osvetljenja za sebe kada se svetla u avionu ugase.

4. Pravo (ne)govora

Putnici ne bi trebalo da budu prinuđeni da slušaju druge kako pričaju o svojoj deci, mačkama ili bilo kojoj drugoj stvari. Ako neko želi da ćuti i čita knjigu putnik do njega bi to trebalo i da mu obezbedi.

5. Pravo na naslone za ruke

U slučaju da se naslon za ruke deli na dve osobe, obe strane moraju poštovati situaciju. Ako putnik do vas želi da naslon bude spušten – prihvatite to.

6.Čistoća

Putnici ne bi trebalo da ispaštaju zbog đubreta koje je neko drugi ostavio na naslonu sedišta. Žvakaće gume, takođe, ne bi trebalo da budu zalepljene na svim površinama.

7. Pravo na nuždu

Dobro organizovani pokušaj da se koristi toalet – potreban je za mirni let i gastrointestinalno zdravlje. Zbog toga ne treba ometati putnike koji vam stoje na prolazu ili spavaju.

8. Odredbe koje se odnose na korišćenje elektronskih uređaja

Osiguranje bezbednosti ne sme se kršiti zbog želje drugih da naprave poslednji telefonski poziv, ažuriraju status na društvenoj mreži ili zasade karfiol na virtuelnoj farmi.

9. Okrutno i nepotrebno zauzimanje prolaza

Nijedan putnik ne treba da, u vreme iskrcavanja, na brzinu zgrabi svoju torbu i zakrči izlazak pre nego što je stvarni pokret moguć. Isto tako, kada dođe vreme za izlazak, putnik ne treba da deluje iznenađeno što je na njega red da izađe.

10. Sloboda od dece

Putnik ima pravo da ga tuđa deca ne šutiraju, vuku za kosu ili na neki drugi način napadaju. Plač bebe je izuzetak, pošto ona nije odgovorna za svoje postupke.

11. Pravo na privatnu razonodu

Čitanje preko tuđeg ramena ne bi trebalo da se radi, osim ako u nekom neverovatnom slučaju to ne smeta osobi koja drži knjigu. Isto bi trebalo da važi za gledanje filmova i ostale privatne razonode.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.