Izvor: B92

Ugostitelji na najpopularnijoj srpskoj planini očekuju dužu turističku sezonu i više gostiju. Očekuje se da će ove godine na Zlatiboru turisti ostvariti više od milion noćenja.

Na izmaku letnjeg „špica", na najposećenijoj srpskoj planini, zadovoljni su i gosti i domaćini. Zlatibor obara rekorde, ova godina će, uključujući i najave uspešne zimske sezone, biti završena sa više od milion noćenja, a u najvrelijim danima avgusta među zlatnim borovima bilo je 15 odsto više turista nego lane.

"U junu smo beležili rast od 17 procenata, avgust trenutno donosi 15 odsto veću posećenost nego ranije, a najave i rezervacije za septembar nam govore da letnji „špic" neće biti završen u poslednjoj nedelji ovog meseca, kao što se obično dešava", kaže Jovan Pavlović, savetnik u Turističkoj organizaciji Zlatibora. "Meteorolozi najavljuju lepo vreme, pa će svi oni koji ne moraju biti kod kuće zbog dečijih školskih obaveza, biti naši gosti".

Nije samo lepo vreme dovelo turiste na Zlatibor, raznovrsnost programa naravila je od planine mesto neprekidnog uživanja. Tokom leta, koncerti i različite manifestacije postali su svakodnevica, u ponedeljak su se za dobro raspoloženje pobrinuli Bajaga i „Instruktori".

Samo tokom avgusta na planini će gostovati narodni pevač Marinko Rokvić, biće održana folklorna manifestacija „Licidersko srce", a gosti će uživati i u atraktivnom Svetskom prvenstvu u avio-modelarstvu.

Foto: B92

"Hiljade gostiju privlače i organizovani izleti do brojnih znamenitosti zapadne Srbije, a razbijena je i jedna predrasuda da Zlatibor nije najskuplja planina. Istina je da ima preskupih lokala i oni su uvek puni, ali je činjenica i to da imamo kvalitetne polupansione već od 1.900 dinara", dodaje Pavlović. "Tu je i privatni smeštaj za pet ili šest evra na periferiji, dok u strogom centru za ovakav boravak treba izdvojiti desetak evra."

Sve veća konkurencija među hotelijerima donela je novi kvalitet na popularnu planinu. Hotelijeri su agilniji, nude promotivne pakete, povoljnosti i popuste, cilj je pridobiti goste sve pristupačnijim cenama.

Bazeni i kupališta

Veliki broj otvorenih i zatvorenih bazena, kao i uređenih kupališta velika je prednost Zlatibora u odnosu na druge planinske centre.

Jokino vrelo, Zlatiborska jezera, jedno novo kupalište u Semegnjevu, Boškova voda, Mušvete i druga mesta, privlače hiljade gostiju svakog dana.

Ima Zlatibor i svoje probleme koje mora rešiti - na planini još uvek nema kolektora i prečišćivača otpadnih voda, pa se popularna planina povremeno pretvara u „ekološku bombu".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.