Izvor: Tanjug

Srbiju godišnje brodom poseti oko 50.000 stranih turista koji obilaze više destinacija i tako upoznaju njene znamenitosti.

Reč je o više od 400 brodova koji pristaju na različitim destinacijama, a ture organizuju zajedno strane i domaće agencije.

Obično su to kruzeri koji staju na više destinacija - Beograd, Novi Sad, Kostolac, Apatin, Donji Milanovac, gde imaju organizovane izlete i posete različitim znamenitostima.

Tako, naprimer, na raspolaganju su im često obilasci Viminacijuma, arheološkog nalazišta kod Kostolca, a u Donjem Milanovcu uglavnom posete izložbenu prodaju suvenira.

Za takvom vrstom izleta postoji interesovanje već godinama, a strani turoperatori se prethodno sa domaćim agencijama na sajmovima dogovore kako će izgledati poseta nekog mesta.

Putnici koji dolaze brodovima su najčešće iz Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke i Švajcarske i putuju brodovima različitih kategorija, a Beograd je jedna od neizbežnih destinacija na turističkoj mapi njihovog krstarenja.

Krstarenja organizuju najprestižniji svetski turoperatori "Uniworld", Grand Circle Travel, Viking River i drugi.

Putničko pristanište Luke "Beograd" posetio je ove godine veliki broj rečnih kruzera i putnika. Već po izlasku na pristaništu su im na raspolaganju menjačnica, bankomat, Info-centar Turističke organizacije Beograda i prodavnica suvenira, tradicionalne etno-hrane i pića.

Poslednjih godina, Beograd je obavezni deo svetske nautičko-turističke ponude, a prilikom dolaska turisti najčešće obiđu Kalemegdan, Muzej "25. maj", Skadarliju, dok se znatiželjnijim posetiocima nude i vožnja "Plavim vozom" i izleti do Topole i Kovačice.

Kada je reč o plovidbi Ðerdapskom klisurom, zainteresovani mogu da vide Viminacijum, ali i da posete Trajanovu tablu, Kapetan Mišin breg, arheološko nalazište Lepenski vir...

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.