Izvor: B92

Zahvaljujući uspjesima filmova koji su na njima snimani mnoge nekad nepoznate lokacije postale su pravi turistički hitovi na koje redovno hodočaste brojni fanovi. Na listi omiljenih destinacija našle su se tako i plaže iz nekoliko filmskih hitova.

Autor: Sandra Vukić
Izvor: Nezavisne novine

Phi Phi Leh, Tajland

Film: "Žal" (The Beach)

Film koji je motivisao cijelu generaciju "backpackera" temelji se na istoimenom romanu Aleksa Garlanda "Žal" i govori o potrazi za posljednjom tajlandskom čistom plažom, neoskrnavljenom turizmom.

Plaža koju pamtimo po sceni Leonarda Dikaprija koji pliva ispod visokih, nesavladivih litica nalazi se na ostrvu Fi Fi Leh.

Iako je plaža trebalo da bude skrivena od očiju turista, upravo je film zaslužan da se do nje može doći turističkim brodovima iz gradova Fuket i Krabi.

Petit Tabak, Sveti Vinsent i Grenadini

Petit Tabac - Photo: Jason Pratt / Flickr

Film: "Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera"

Saga o avanturi gusarskog kapetana Džeka Sparova otkrila je mnoštvo tropskih ljepota, ali jedna od najljepših je pusta plaža iz filma "Pirati s Kariba: Prokletstva Crnog bisera". To je mjesto gdje su zatekli Džonija Depa i Kiru Najtli u legendarnoj sceni kada lijepa glavna junakinja žednom gusaru potroši posljednju zalihu ruma kako bi zapalila krijes. Budući da je plaža Petit Tabak dio tropskog nacionalnog parka, potpuno je nenaseljena i strogo ekološki zaštićena. Na plažu se može doći jednostavno u sklopu jednodnevnih izleta, koji su, među ostalim, organizovani i na brodu koji je korišten u filmu.

Kastani, Grčka

Film: "Mamma Mia!"

U mjuziklu inspiriranom hitovima grupe ABBA glavni ženski lik prije udaje želi doznati koji joj je od trojice potencijalnih očeva pravi otac.

Pješčana plaža Kastani mjesto je na kojem mlada glumica pjeva "Does your mother know?" uz azurno more i improvizovani bar.

Iako je pješčana, zbog stjenovitih ivica tu plažu više preporučuju za piknik nego za kupanje.

Đavolja plaža, Fidži

Photo: bawpcwpn / Flickr

Film: "Plava laguna"

Film koji je lansirao tada 15-godišnju Bruk Šilds u zvjezdanu orbitu govori o rođacima koji se zaljube nakon brodoloma na pustom ostrvu. Mlada Bruk Šilds našla se nakon filma na naslovnici magazina "Time" kao najzanosnija pojava osamdesetih godina prošlog vijeka.

I više od 20 godina nakon "Plave lagune" Đavolja plaža je i dalje idilična, ali zbog popularnosti filma na nju ipak dolazi više posjetilaca. Mnogi od njih se odluče doveslati u iznajmljenom čamcu ili kajaku niz koralni greben uz koji se može i roniti.

Leo Carillo Beach, Kalifornija

Leo Carillo Beach - Photo: Clinton Steeds / Flickr

Film: "Karate Kid"

O veličini legendarnog tinejdžerskog filma "Karate Kid" govori i podatak da je njegov rimejk 2010. godine zaradio 360 miliona dolara.

U pamćenju je ostala scena iz originala kada učitelj Pat Morita i njegov štićenik Ralf Makio vježbaju na plaži karate- figuru "ždrala" dok se Pacifik svjetluca u pozadini.

Osim u tom filmu, plaže u Malibuu su se pojavljivale u brojnim drugim holivudskim filmovima. One su takođe popularna odredišta za mnoge surfere, plivače te rekreativce.

"One&Only Ocean Club", Bahami

Film: "Casino Royale"

Nakon mnogih anemičnih izdanja, licencu za Džejmsa Bonda oživio je glumac Danijel Krejg, koji je 2006. godine zaigrao ulogu supertajnog agenta kako bi poremetio koncepciju finansijeru međunarodnih terorista, negativcu po imenu Le Šifre. U legendarnoj sceni 007 na plaži presreće ljubavnicu jednog od negativčevih sljedbenika dok ona jaše na konju.

Budući da je "One&Only Ocean Club" na bahamskom Paradajz Islandu malo previše ekskluzivan, na ostrvu postoje manje razvikane bijele pješčane plaže otvorene za javnost.

Indian Beach, Oregon, SAD,

Photo: atlpookie / Flickr

Film: "Sumrak"

Film "Sumrak", koji je mješavina ljubavne priče i vampirske sage, snimljen prema istoimenoj knjizi Stefani Majer, izazvao je pravu pometnju među tinejdžerskom populacijom širom svijeta.

"Sumrak" je sniman u oblačnoj američkoj državi Vašington, ali neke od najboljih filmskih scena snimljene su oko 320 kilometara južnije, u državi Oregon. Kad su temperature u prosjeku najviše, more na Indijanskoj plaži dosegne tek oko 20,5 stupeni Celzijusa. Klimatske nedostatke donekle popravlja prekrasan krajolik sa smrekovom šumom, a iz mora se uzdižu stubovi od stijena i rtovi. Na tom su području snimani "Goonies" i "Point Break".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.