Izvor: B92

Gotovo polovina uzoraka vode uzeta sa novosadskih kupališta sadrži izuzetno mnogo bakterija fekalnog porekla, a među njima je najčešća ešerihija koli, koja izaziva niz crevnih i urinarnih infekcija čije lečenje može trajati i mesecima. Lekari kupačima savetuju oprez i obavezno tuširanje odmah po izlasku iz reke, a profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta za ovakvo zagađenje okrivljuju brojne izlive kanalizacije duž celog toka reke.

Autor: Hana Dunđerov | Photo: j. lukić
Izvor: Blic

Stručnjaci Instituta za javno zdravlje su u 51 uzorku dunavske vode analiziranih tokom jula, u čak 30 pronašli mikroorganizme i jedinjenja koja ne odgovaraju drugoj grupi kvaliteta vode, kojoj Dunav pripada duž celog svog sliva. U čak 23 uzorka pronađene su koliformne bakterije, koje najčešće nisu opasne po zdravlje, ali su jasan pokazatelj fekalnog zagađenja. Daleko više zabrinjava podatak da je u ta 23 mikrobiološki zagađena uzorka najčešći izolovani mikroorganizam bila ešerihija koli, bakterija zloglasna zbog dugog lečenja i težini infekcija koje izaziva, bilo da napada organe za varenje i urinarne kanale ili se pojavljuje u vidu zapaljenja pluća ili meningitisa. Ove bakterije pronađene su na svakom analiziranom kupalištu: na Štrandu je bilo zagađeno 14 od 30 uzoraka, a na Bećarcu, Šodrošu, Oficircu i Futogu valjao je samo jedan od pet uzoraka, a u Begečkoj jami nijedan.

- Ešerihija koli, bakterija fekalnog porekla, vrlo je jasno, dospeva u Dunav iz komunalnih otpadnih voda. Za razliku od koliformnih bakterija, ona nije nimalo naivna jer može izazvati različite infekcije. Ne treba uopšte da nas čudi to što ona dospeva u reku, jer ovaj deo sliva Dunava uopšte nema fabriku za preradu otpadnih voda. Nama Štrand i Šodroš zagađuju izlivi postavljeni u Sremskoj Kamenici, ali i više, u Bačkoj Palanci, a Bećarac i Oficirac izlivi duž Petrovaradina, kao i gradski kanalizacioni izliv GC1 - navodi Božo Dalmacija, profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Uz bakterije, Dunav obiluje i suspendovanim materijama, koje su stručnjaci sa Instituta za javno zdravlje pronašli u čak 21 uzorku. One nisu opasne po zdravlje ljudi, ali utiču na izgled i miris reke.

- Čim vidite koliko je Dunav mutan, jasno vam je da su za to odgovorne suspendovane materije koje se spiraju sa naših obala i otpada i dospevaju u reku, doprinoseći izmeni njenih fizičkih karakteristika - objašnjava profesor Dalmacija.

Da kupanje u Dunavu može biti rizično po zdravlje potvrđuju i lekari sa Infektivne klinike, napominjući da su im se javljali pacijenti sa infekcijama za koje se veruje da su ih "zaradili" u reci, ali i pedijatri Doma zdravlja. Prema rečima Slavice Malešević, načelnice pedijatrije, gotovo svakodnevno im dolaze deca sa infekcijama oka, uha, grla, osipom po koži, pa i težim infekcijama.

- Do sada nam se nisu javljala deca obolela od ešerihije koli a da znamo da je potekla sa Štranda, ali su zato svakodnevni oblici drugih infekcija. Još jednom apelujem na roditelje da nikako ne dozvole kupanje deci mlađoj od pet godina, što je po mom mišljenju donja granica. Kupanje ne bi trebalo da bude dozvoljeno ni starijim mališanima, ali ako roditelji to ipak dozvole, neka se pobrinu da se dete istušira odmah po izlasku iz reke - savetuje Maleševićeva.

Bakterija uzročnik upale pluća i infekcija

Ešerihija koli je gram-negativna bakterija, koja naseljava creva čoveka i životinja. Predstavlja deo crevne flore i neophodna je za proces varenja i sinteze nekih supstanci u organizmu, kao što je vitamin K. Ešerihija koli je i indikator zagađenosti voda fekalijama, jer samo jedan čovek dnevno izbaci na trilione njih. Ova bakterija je i jedan od najčešćih uzročnika infekcija kod čoveka, a može izazvati upale pluća, infekcije organa za varenje i urogenitalnog trakta, sepsu, a kod novorođenčadi i meningitis.

Prečistač košta 30 miliona evra

Samo kraj Novog Sada u Dunav se iz pet izliva ispusti oko dva kubika otpadnih voda svake sekunde. Gradnju prečistača otpadnih voda su gradske vlasti prošle godine uvrstile u prioritetne investicije, ali ga je znatno usporio manji priliv novca u budžet. U ovom trenutku radi se studija izvodljivosti prečistača, a sama investicija se procenjuje na 30 miliona evra. Projekat bi, najverovatnije, bio izveden u tri faze: rešavanje dva kolektora u samom gradu, odvod otpadnih voda iz njih do buduće fabrike i izgradnja samog postrojenja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.