Izvor: B92

Na sastanku u Španiji komitet Uneska doneo odluku da izbaci nemački grad zato što gradi – moderan most

Izvor: Politika

Nemački grad Drezden više se ne nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, objavili su svetski mediji odluku Komiteta svetske baštine, donetu nakon sastanka u španskoj Sevilji. U obrazloženju, stručnjaci su istakli da je planirana izgradnja mosta sa četiri trake glavni razlog da se Drezden izbriše sa liste, jer vlasti „nisu uspele da sačuvaju izuzetnu univerzalnu vrednost” doline reke Elbe.

Istorijski centar grada Drezdena sa baroknim zamkom, crkvom, operom, muzejom i dolinom reke dugačkom 18 kilometara 2004. godine je ušao na listu svetske baštine. Samo dve godine kasnije, kada su saksonske vlasti objavile da razmišljaju o izgradnji mosta, koji je po njihovoj zamisli trebalo da se gradi u najlepšem delu doline Elbe, Unesko je Drezden stavio na takozvanu „ugroženu listu” svetske baštine.

Već tada je komitet zatražio od Nemačke da hitno zaustavi pripreme za izgradnju i da razmisli o eventualnim alternativnim rešenjima. Ta alternativa je viđena u izgradnji tunela (što bi pomoglo očuvanju prirodnog pejzaža i stare slike grada), ali gradske i pokrajinske vlasti uopšte o tome nisu želele da razmišljaju.

„Ovo je crni dan za Drezden i za čitavu nemačku kulturu”, istakao je nemački ministar saobraćaja Volfgang Tifense za „Blumberg”. „Veoma žalim što je došlo do ovakve odluke. Bilo je sasvim dovoljno vremena za Saksoniju i grad Drezden da pronađu nekakav kompromis.” Nemačka se, istovremeno, suočila i sa sramotom da bude prva zemlja u Evropi, a druga u svetu, koja je izgubila mesto na listi svetske baštine. Kako navodi „Gardijan”, Oman je bila prva država koja je 2007. godine izbačena sa spiska. Naime, brisanje lokaliteta „Utočište arapskog oriksa” je preduzeto nakon što su vlasti u Omanu donele odluku da za 90 procenata smanje zaštićenu oblast, što je Komitet ocenio kao uništavanje jedinstvene univerzalne vrednosti područja, upisanog na listu 1994. godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.