Krstarenja za svačiji džep

Podeli

Da li je industrija putovanja najzad približila ovaj vid odmora i širem krugu turista.

Autor: Ištvan Dekanj
Izvor: Politika

Bogatstvo, glamur, džet set, to su prve misli koje vam padaju na um kada se pomenu krstarenja, luksuznim putničkim brodovima preko okeana ili na Mediteranu. Luksuzni saloni, skupe toalete, mahagoni, najskuplja francuska vina i konjak, Kohiba cigare, livrejisano osoblje, dopunjuje naravno i klijentela, svetski bogataši koja dodaju ram ovoj glamuroznoj slici. Danas je, međutim, industrija turizma približila i običnim ljudima ovakav vid odmora kroz primamljive i pristupačne programe nekada rezervisane za milijardere i svetsku ekonomsku i političku elitu.

„Ovakav vid odmora ima pouzdanu i uvek zainteresovanu klijentelu a omasovljenje je doprinelo pojeftinjenju aranžmana za krstarenje tako da krstarenja više ne predstavljaju ekskluzivu” – kaže Slobodan Mićić, predsednik Kontikija. To podkrepljuje sledećim podacima. Istočni Mediteran može se obići za devet dana luksuznim brodom od pet zvedica – Kristal, a obilaze se: Atina, Istambul, Mikonos, Patmos, Kušadasi, Rodos, Krit i Santorini za cenu od 580 evra. Krstarenje zapadnim i istočnim Sredozemljem 12 dana košta 770 evra sa polaskom iz Đenove, posetom Napulju, Atini, ostrvima Mikonos, Santorini, potom Mesina u Italiji pa Marsej i Đenova. Jedno od najpopularnijih putovanja je „Tri kontinenta – pet zemalja”, takođe grupno putovanje na kojem za 15 dana obilazite najznačajnije kulturnoistorijske tačke Turske, Grčke, Egipta, Izraela i Kipra. Pored krstarenja Nilom koje zovu još i „majkom svih putovanja” zbog velike popularnosti najtraženija plovidbe su obalom Turske, malim udobnim brodovima –guletima i krstarenja Volgom ali i Dnjeprom gde se obilaze: Odesa, Jalta, Sevastopolj, Zaporožje, Kijev.

„Mnogi naši ljudi zadovoljavaju svoje kulturno istorijske potrebe krstarenjem, jer za desetak ili više dana obiđu značajne tačke istorije na prijatan i luksuzan način”– kaže Dobrivoje Matović iz Top Tursa. Svakako treba voditi računa o sezoni jer se veliki brodovi značajnih kompanija sele sa jedne na drugu stranu okeana pa aranžmani pred povratak u Mediteran za Karibe , Floridu, Bahame, Meksiko koštaju samo par stotina evra. Tako imate osam dana da obiđete Floridu, Meksiko, Kajmanska ostrva za samo 533 evra, ili Bermuda i Bahame za 667 evra ili Tunis, Baleare, Španiju, Francusku sa polaskom iz Đenove za 624 evra. Krstarenje sa polaskom iz Dubrovnika i poseta Italiji, Grčkoj, Turskoj i Hrvatskoj u trajanju od osam dana za 804 evra.

Naravno da je primamljivo kada je to nekada koštalo više hiljada evra ili maraka po osobi. Sada imamo krstarenje od četiri dana, za sto evra–kaže Mika Cenić iz agencije Konte. Polazi se iz luke Pirej u Atini, potom Krf, Dubrovnik i Venecija. Ili sjajno putovanje od šest dana iz Đenove, preko grčkih ostrva, Tunisa, i Sicilije pa nanovo do luke ukrcavanja sa punim pansionom u pet zvezdica i kapetanovom večerom košta 340 evra. Dodatni troškovi su: lučke takse (u zavisnosti od broja luka u koje se uplovljava) napojnice, piće, saune, masaže, velnes i fakultativni izleti kao i put do luke ukrcavanja i povratak (ukoliko nije grupni aranžman). Cene krstarenja su skuplje u letnjoj sezoni za Mediteran a u zimskoj po Karibima, Meksiku, Floridi.

Marijana Jerinić Filip trevla zagovara kombinaciju „krstarenja” 17. i 25. aprila. Prvo je na redu „suvozemno krstarenje”– autobusom preko Italije , Francuske i Španije. Nakon tri dana Barselone, španskih večeri, muzeja, plovi luksuznim brodovima sa kasinima , predstavama ili bazenima do Italije i Rima pa ponovo suvozemnim krstaricama – najluksuznijim autobusima obiđu Nica, Kan i vraća za Beograd. Kako tvrde naši sagovornici kruzing je sve popularniji u svetu a i kod nas. Dakle što su govorili naši stari „Svaka roba ima mušteriju” pa i krstarenja bila pristupačna ili ne sve je izgleda pitanje stava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18095 idi na stranu