Izvor: B92

Iako ohrabruje činjenica da sve više ljudi planira svoj letnji odmor i putovanje bar nekoliko meseci unapred i zna gde će se opustiti ovog leta, tu je i druga grupa turista koji su neodlučni i ne znaju čak ni po kom kriterijumu da se opredele za destinaciju. Predlažemo vam da za razliku od većine, koja se rukovodi kriterijumom "gde ostali putuju", razmotrite naše predloge. Odaberite vašu idealnu letnju destinaciju nakon što pročitate našu "top ten" listu najlepših plaža Evrope

Miljana Tomić
Travel Magazine

Poslednjih nekoliko godina u ponudi domaćih turističkih agencija nalaze se mahom iste destinacije i predlozi gde da provedete svojih dvadesetak dana mira i tišine koji vam pripadaju u toku godine. U najvećem broju slučajeva letovanje se svodi na pretrpane plaže, žamor koji vas okružuje, vrisku dece koja vas zasipaju peskom i, naravno, neizbežan srpski jezik koji se čuje na svakom koraku u svetu.

Sigurno ste bar jednom pomislili kako da izbegnete svu tu gužvu. Poželeli ste mir i tišinu, da vas remeti samo šum mora, da se pred vama pruža prizor neverovatnog belila savršenih, nepreglednih peščanih plaža, pogled gubi u daljini kristalnog plavog mora, a stene na kojima se sunčate budu samo vaše malo utočište. Predstavljamo vam 10 plaža koje smo odabrali rukovođeni gore pomenutim kriterijumima i nadamo se da će vas bar jedan od predloga inspirisati i ove godine rešiti večitu dilemu: Kuda na odmor?

Photo: francycanon

Tropea, Kalabrija

Tropea je pravi biser Tirenskog mora i jedna od najpoznatijih plaža istoimenog gradića, smeštena u pokrajini Kalabrija, na samom jugu Italije. Plažu karakterišu kilometri belog, sitnog peska zbog kojeg je nazvana i "Obala bogova". Na njoj ćete naći mir i tišinu, šum mora, belinu i plavetnilo koje vas očara na prvi pogled. Ako želite malo aktivniji odmor na raspolaganju su vam ronjenje i pecanje, kao i jednodnevni izleti brodićem do obližnjih Eolskih ostrva, inače vulkanskog porekla. Većina turoperatora Tropeu još nije uvrstila u svoju ponudu, što vam garantuje puste prostrane plaže i odmor za kojim ste dugo čeznuli. Tropea je veoma popularan grad, ali neiskvaren modernim duhom. Savršena kombinacija romantičnih uskih uličica, renesansnih crkava i palata. Glavno obeležje grada je crkva izgrađena na steni Santa Maria dell'Isola, a ako ste ljubitelj istorije boravak u Tropei će vam biti veoma interesantan zbog arheoloških nalazišta koja se nalaze u okolini grada. Ukoliko vas više zanimaju izlasci u restorane i klubove, svideće vam se činjenica da svega toga u gradu ima, ali taman toliko da ne uguši duh grada i celokupan ambijent. Ako vam ni sve to nije dovoljno na raspolaganju vam je oko 800 kilometara peščanih plaža i stenovitih predela Kalabrije koje čekaju da ih istražite.

Photo: dhasvold

Plaža Beniras, Ibica

Za plažu Beniras (Benirras) kažu da je dobro čuvana tajna lokalnog stanovništva, što bi u prevodu značilo da ju je u potpunosti zaobišla gradnja velikih hotela, restorana, diskoteka i mesta za zabavu. Samim tim se i našla na ovoj listi idealnih plaža za odmor. Plaža Beniras se nalazi u severnom delu Ibice, nedaleko od grada San Migel. Duga je oko 160 metara, široka oko 40, sa veoma dugim plićakom, te je samim tim pogodna za decu. Turisti ređe odlaze do ove plaže, jer je relativno nepristupačna i potrebno je poznavati lokalne puteve, ukoliko nemate detaljnu mapu ostrva. Tokom boravka na plaži možete da se zabavite vožnjom pedaline ili ronjenjem među ribama oko stene koja se uzdiže iz mora. U rustičnom baru, jedinom koji se nalazi na plaži, možete da utolite žeđ, a nekih tridesetak minuta pre zalaska sunca zauzmite svoje mesto na plaži i uživajte u pogledu na sunce koje je na počinku ispraćeno zvucima bongo bubnjeve koje sviraju lokalni bubnjari. Ovakvu priliku ne treba propustiti. Sećanje na zalazak sunca je najlepši suvenir koji ćete poneti sa plaže Beniras.

Kao što smo pomenuli u okolini plaže se ne nalaze hoteli i drugi objekti za smeštaj, tako da ćete smeštaj morati da potražite u San Migelu, a pošto do plaže ne saobraćaju autobusi jedini način da stignete do nje je automobilom ili pešačeći lokalnim prašnjavim putem.

Photo: serena!

Cirali, Turska

Daleko od hordi turista koji se odmaraju na krcatim plažama, nalazi se skriveni raj Turske, plaža Cirali. Bez hotela, velikih zgrada i letnje gužve, Cirali je idealno mesto za spokojno uživanje na suncu i može biti odlično rešenje za drugačiju atmosferu i putovanje u odnosu na protekle godine. Plaža se smatra odličnom za odmor čak i zimi, jer u tom području vlada blaga klima. Puno je onih koji je smatraju odličnom alternativom za mediteranske peščane uvale. Plaža je dugačka oko tri kilometra, a najzanimljivije je posmatrati razmnožavanje i opstanak glavatih morskih kornjača koje žive na ovoj plaži. Nedaleko od plaže se nalazi drevni, porušeni grad Olimpos, a na nekoliko kilometara odatle se nalazi i "plamena planina" na kojoj gori večni plamen Himere. U stvari iz planine izvire prirodni gas, koji je davno zapaljen i turisti ga smatraju pravom atrakcijom. U bližoj okolini plaže nalazi se nekoliko objekata za smeštaj, a najpopularnije su kućice na drvetu.

Cirali se nalazi na 70 km od Antalije i oko tridesetak kilometara od letovališta Kemera, odakle je moguće stići dolmušem (minibus).

Photo: sbarz

Kija, Sardinija

Nekoliko plaža koje se nalaze kraj malog sela Kija (Chia), na samom jugu Sardinije, nude pravi raj za surfere. Oko devet kilometara belih peščanih plaža i dina i tirkizno, kristalno čisto more pomalo podsećaju na Karibe. U okruženju hlad prave smreke, a ako budete imali sreće susrešćete se sa delfinima i po kojim flamingosom. Na Kiji vetar duva baš u pravom pravcu stvarajući odlične, velike talase zbog kojih je ovo jedna od omiljenih plaža surfera. Na plaži se nalazi restoran Dune di Kampana (Dune di Campana) u kojem možete da probate sve specijalitete mediteranske kuhinje ili se osvežite hladnim pićem. Naspram obale nalazi se malecko ostrvo do kojeg možete da dođete gazeći kroz vodu. Pored Kije se nalazi zaliv Kala Čipola (Cala Cipolla), pristupačan jedino pešacima, i u njemu se takođe nalaze lepe peščane plaže, ali i nekoliko koralnih grebena koji su idealni za ljubitelje ronjenja. Tik uz grad nalaze se arheološke iskopine feničanskog grada Bitije, koje posetioci plaža rado obilaze

Kija se nalazi na nešto više od sat vremena vožnje autobusom od Kaljarija (Cagliari), glavnog grada istoimene pokrajine na Sardiniji.

Photo: thomvincent

Plaže Grčke

Iako je Grčka jedna od najpopularnijih destinacija naših turista, i dalje postoje mesta neotkrivena od strane većine putnika. Plaže Grčke su nebrojene, ali se neke, ipak, mogu izdvojiti kao bolje, lepše i prostranije. Neke su poznate po sportskim aktivnostima, neke po kulturnim i istorijskim obeležjima, po ludom provodu, a neke jednostavno kao odlično mesto za odmor. Evo nekoliko predloga: Najbolji provod i žurke do zore pronaći ćete na plaži Manganari na Iosu, kao i na Rajskoj plaži (Paradise) na Mikonosu. Plaža Red Bič (Red Beach) na Santoriniju je odlična za ronjenje, a u zalivu svetog Đorđa (Agios Georgios) na Krfu se nalazi jedna sasvim izolovana plaža. Plaža Mirtos (Myrtos) je ugneždena među kefalonijskim stenama i pre nekoliko godina je u Grčkoj proglašena za najbolju - zbog fantastično čiste vode i sitnog belog kamena.

Plaža Egremnoi u Lefkadi je jedna od najbolje čuvanih tajni Grčke. Slikoviti predeli, kristalno čisto, tirkizno more i mekan beli pesak je čine jednom od najboljih za kupanje, sunčanje i odmaranje. Nalazi se na zapadnoj strani Lefkade, ali pošto se do nje dolazi stepenicama koje vode sa vrha litice (ne zaboravite i vraćanje) turisti je zaobilaze. Ovo su samo neki predlozi, a vama ostavljamo da otkrijete druge i naravno obavestite nas!

Photo: el.dobytko

Sent Maksim, Azurna obala

Selimo se u mondenski centar Mediterana, na Azurnu obalu. Veliki broj posetilaca priobalnog dela Francuske često odlazi razočaran onim što je doživeo. Azurna obala nema veliki izbor lepih peskovitih plaža i uvala, gradovi su poznati po glamuroznim posetiocima i provodima kojima je teško prići, a saobraćajne gužve su u svakom letovalištu. Međutim, svako pravilo ima izuzetak. Dok svi odlaze u Sen Trope da bi bili viđeni, onima koji žele da borave u blizini glamura i sjaja predlažemo da skoknu do Sent Maksima (Sainte Maxime). Sent Maksim je smešten u zalivu Sen Tropea i nalazi se na pet kilometara od njega. Duž Sent Maksima se pruža 10 kilometara peskovitih plaža, nekih većih i javnih, drugih manjih i privatnih. Najbolje plaže se nalaze na zapadnom delu obale. Čisto more je dovoljan razlog da privuče ljubitelje ronjenja, a i poklonicima drugih sportova na vodi neće manjkati zabave. O tome koliko je on spokojan usred burnog i bučnog života susednih poznatih gradova govori i podatak da je nekoliko pesnika i pisaca svoje momente inspiracije i pisanja provodilo baš u njemu.

Photo: www.comune.sanvitolocapo.tp.it

San Vito Lo Kapo, Sicilija

Na jugozapadnoj obali Sicilije, zaštićen u zalivu između dva nacionalna rezervata Zingaro i Maunt Kofano (Mount Cofano) nalazi se mali ribarski grad San Vito Lo Kapo (San Vito Lo Capo). Niske bele vile, kilometri zlatnog peska, tirkizno plavo more, drveće badema i maslina odišu duhom Mediterana. Zbog oblika zaliva obala je zaštićena od jakih morskih struja, što je čini odličnom za početnike plivače i decu. I na istočnoj i na zapadnoj strani grada posetioci rado odlaze na stene sa kojih je moguće skakati u more, ali i istraživanje koralnih formacija i slikovite vegetacije dna mora. Šetalište se nalazi na nekoliko metara od plaže, dugo je jedan kilometar i vodi do oboda mesta na kome se nalazi svetionik. Pravo italijansko gostoprimstvo, poznata kuhinja i čuveno sicilijansko vino doprineće doživljaju vašeg boravka u ovom slikovitom gradiću.

Photo: CONCHI

Sesimbra, Portugal

Dok većinu turista letovanje u Portugaliji asocira na letovalište Algarve, mi ćemo vam predložiti da sledite put kojim idu lokalci i uputite se u malo mesto na zapadnoj obali Iberijskog poluostrva i Portugala, Sesimbru. Gradić se nalazi na oko sat vožnje od Lisabona i nije naročito razvijen, samim tim i ne preterano posećen, a sa druge strane bogat peščanim plažama pred kojima se pruža pogled na otvoreno, čisto plavo more. Eto razloga da ga uvrstimo na našu listu. Kao i svi prethodni predlozi, ispunjava naše želje. Gradić je osim po predivnim plažama poznat i po odličnim ribljim specijalitetima, a da li je to zaista tačno možete da se uverite u nekom od restorana koji se nalaze duž obale.

Photo: Simm

Oludeniz, Turska

Oludeniz je zadivljujući zaliv na jugozapadnoj obali Turske i poznat je pod nazivom "Tirkizna obala". Sa atmosferom za izležavanje i uživanje ovde možete da potražite ugodne plaže za opuštanje. Plaža Plava laguna (Blue Lagoon) ima mirnu, kristalno čistu vodu, odlična je za različite vodene sportove i bezbedna je za decu. Kidrak ili Rajska plaža, kako je mnogi nazivaju, nalazi se na dva kilometra od centra Oludeniza. Ona je izolovanija, sa zlatnim peskom i daleko mirnija i tiša. Ako tražite u potpunosti izolovanu plažu, kojoj ne može da se pristupi sa kopna, pravi izbor je Leptirova plaža (Butterfly Beach). Plaža je dostupna sa Oludeniza brodićem, a na njoj ćete naći samo jedan mali restoran, ležaljke i suncobrane, otvoreno more i mali broj posetilaca koji su, takođe, ljubitelji mira i tišine.

U Olidenizu vam neće biti dosadno jer vam se pruža prilika da se bavite najrazličitijim vodenim sportovima ili da idete na kratke izlete brodićima. Ako ste željni zabave, ovde ćete je naći. Uz obalu sa pogledom na tirkizno more nalaze se barovi u kojima možete da utolite žeđ, ali se i dobro zabavite.

Oludeniz se nalazi na 15 kilometara od poznatog letovališta Fetije i do njega se može doći autobusom.

Photo: solea20

Pinarelo, Korzika

Plaža Pinarelo (Pinarello) se nalazi na samo nekoliko kilometara severno od Porto Vekia na Korzici. Ona je za sve one koji vole sunce, more i pesak. Glavna odlika korzikanskih plaža je beli pesak, tako da ni Pinarela nije izuzetak. Ona je odličan izbor za porodice sa decom ili parove koji vole intimniju i opušteniju atmosferu na plaži. Činjenica da je udaljena od Porto Vekia svega nekoliko kilometara čini je još atraktivnijom. Duž plaže su smešteni barovi i restorani koji nude pretežno hranu sa morskim plodovima, a dok uživate u odličnoj hrani pogled će vam se utopiti u tirkizno plavo more koje se prostire ispred vas. Za nešto življi i uzbudljiviji izlazak, provod ili šoping uputite se u Porto Vekio.

Sa željom da vas uputimo u sve delove evropske obale i mora, predstavili smo vam najlepše plaže po našem izboru. Neko će se se složiti sa nama, neko neće. Ali kao što poslovica kaže - "Sto ljudi, sto ćudi". Ako vas inspirišemo na nov poduhvat u životu, podstaknemo da se odlučite za nešto drugačije, novu destinaciju, grad ili zemlju mi ćemo biti zadovoljni. Neka vam ovo leto donese nova iskustva i doživljaje kojih ćete se sećati do kraja života. Srećan put!

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.