Izvor: B92

Kad završite s Parizom i Rimom, vreme je da upoznate drugu stranu Evrope - pesak, more i koktele.

Piše Valerie Conners (Discovery)

Biarritz, Francuska

Šta je cool: Muzičke legende The Beach Boys već 40 godina predstavljaju glavnu atrakciju na Biarritz Surf Festivalu.

Svakog jula za vreme Surf Festivala, u Biarritz dolaze najbolji surferi sveta.

Ovaj obalski gradić leži na obali Atlantika u blizini granice sa Španijom, i zbog toga predstavlja miks kulture obe zemlje. Ali dok traje festival, imate utisak kao da se nalazite na Havajima. Ceremonija otvaranja počinje tako što svi surferi u Atlantski okean prosipaju delić mora koji su doneli iz svoje zemlje.

Iako je prošlo nekoliko vekova od kad su Napoleon III i njegova žena Eugenija prvi put skrenuli pažnju na Biarritz i podigli ogromni Hotel du Palais, ovaj gradić je i danas chic destinacija za trendy turiste, i glavna evropska destinacija za surfere.

Biarritz Tourist Office
1 Square Ixelles, Biarritz, France 64200
Tel: 05-59-22-37-00
Web sajt: http://www.touradour.com/TOWNS/biarritz/biarritz.asp

Ibiza

Šta je cool: Klubovi i diskoteke, od kojih su najpoznatiji Cream i Pacha.

Ako pod savršenim odmorom podrazumevate predivne plaže i zdravu dozu hedonizma, ostrvo Ibiza bi moglo da bude vaš raj za zemlji. U 16 km obale stalo je 56 plaža s bujnom vegetacijom i svetlo plavim morem. Neke su tihe uvale u kojima možete da se osamite, druge su hit mesta krcata ljudima, gde žurke traju po ceo dan što je odlično zagrevanje za noć koja predstoji.

Vodeni sportovi su organizovani na većini plaža, i lako ćete naći školu za windsurfing, ronjenje s bocom ili ronjenje u plićaku.

Kad vam dosade plaže, prošetajte se po gradu Ibiza i obiđite muzeje, crkve i restorane.

Ibiza Tourist Office
Passeig Vara de Rey 13, Ibiza City, Ibiza, Spain
Tel: 34-71-30-19-00
Web sajt: www.ibizaholidays.com

Tarifa, Španija

Šta je cool: Prema lokalnoj legendi, od vetrova Tarife možete da poludite!

Tarifa je poznata kao jedna od najvetrovitijih plaža na svetu.

Nalazi se na samom Gibraltarskom moreuzu, more je prozirno, a pogled dopire do Maroka. Gradić okružuju visoke planine, što prosto mami na jahanje i planinarenje.

Krivudave kaldrmisane uličice i ostaci arapske arhitekture dominiraju andaluzijskim gradićem Tarifa. Provedite popodne u obilasku skrivenih kutaka, parkova Alameda, i ribarske luke, ili se jednostavno opustite uz tapas u nekom lokalnom baru.

Andalucia Tourist Office - Tarifa
11380 Tarifa (Cádiz)
Tel: 34 956 680 993
Web sajt: www.andalucia.org

Kan, Francuska

Šta je cool: U radnjama po Azurnoj obali svake godine se proda preko 10 miliona bikinija.

Hotel Carlton Inter-Continental Cannes je natopljen istorijom bogatih i slavnih gostiju, zbog čega je postao mesto koje "morate da vidite i gde morate da budete viđeni".

Kako je hotel bio sve popularniji među džet setom, njegova plaža je postala omiljeno mesto za opuštanje bogatih i poznatih.

Notorno diskretno, ovo skupo igralište nudi najbolji mogući komfor, koji uključuje privatne kućice na plaži, pa čak i uvozni pesak! Većina onih koji dođu na plažu Carlton nisu svesni da hotel svake godine uvozi tone peska iz susednog grada Frejus, kako bi stopala gostiju hotela dodirivala najfinije tlo.

Privatne plaže, tematske žurke, čuveni restoran La Côte, i Bar des Célébrités razlog su zbog kojeg je ova plaža poznata svuda u svetu.

Oprez: Samo gostima hotela je dozvoljen pristup plaži, a sobe koštaju od $220 po osobi.

Carlton Inter-Continental Cannes
58 La Croisette, BP 155, 06414 Cannes Cedex, France
Tel: (+33) 4 93 06 40 06
Web sajt: cannes.interconti.com

St. Tropez, Francuska

Šta je cool: Čuveni "tanki bikini" izmišljen je upravo ovde.

St. Tropez se nalazi na sred Azurne obale. Osim što ima jedne od najlepših plaža na svetu, ovo mesto je poznato i kao jedno od najdekadentnijih.

St. Tropez može da se pohvali i izuzetno prijatnom klimom, ali i luksuznim hotelima i restoranima. Bezbrojne jahte nižu se marinom, a najbogatiji posetioci u diskoteke stižu helikopterom.

U ovom gradu su boravile ličnosti kao Picasso i Francoise Sagan, ali St. Trop su najviše proslavili Brigitte Bardot i njena ekipa.

Mesto koje se ne sme propustiti je La Voile Rouge. U ovom restoranu na samoj plaži žurke traju do svitanja, a šampanjac teče u potocima.

Office de Tourisme de Saint-Tropez
BP-218, F-83994 Saint-Tropez Cedex
Tel: 04 94 97 45 21
Web sajt: www.ot-saint-tropez.com

Brighton (Brajton), Engleska

Šta je cool: Osamnaest kič soba u Hotelu Pelirocco uredili su poznati umetnici, muzičari, i dizajneri.

Brighton je glavna britanska turistička destinacija za odmor. Obiluje plažama, prodavnicama, restoranima, i ima dinamičan noćni život.

Ipak, nepredvidiva klima i notorno hladno more Lamanša obično privuku turiste ka unutrašnjosti zemlje, koja je sve samo ne dosadna.

Prošetajte se pored Palate Pier, provozajte se kočijama, i prisustvujte nekim od brojnih uličnih hepeninga. Ili obiđite muzeje i bezbrojne trendy radnje.

Osim toga, sveprisutna tolerancija, sjajna klupska scena i jedna od najvećih Gay Pride parada u Evropi, doprineli su da Brighton postane jedno od najpoznatijih gej letovališta u Engleskoj.

Greek National Tourist Organization,
Olympic Tower, 645 Fifth Ave., New York, NY 10022
Tel: (212) 421-5777
Web sajt: www.ionion.com

Kefalonia, Grčka

Šta je cool: Nicholas Cage i penelope Cruz su na ovom mestu snimali film Captain Correlli's Mandolin.

Lepota Kefalonije je odista zastrašujuća, i može se reći da ovaj dragulj od ostrva šljašti više od mnogih drugih grčkih ostrva.

Kefalonia ima na stotine plaža od kojih se do preko 90 može doći samo čamcem. Kobaltno plava voda ovde kao da je najprozirnija, delom zahvaljujući i odsjaju belih stena koje se uzdižu iznad mora.

Netaknuta plaža Myrtos se najčešće pojavljuje na grčim razglednicama, a na Lourdatou možete iznajmiti konje za jahanje.

Ne propustite ni pećine Drogarati i Mellisani sa lavirintima tunela i enormno velikim stalaktitima i stalagmitima.

Kad padne noć i taverne počnu da mame, svratite u Argostoli, glavno mesto na ostrvu gde ima dobrih barova, klubova, i diskoteka.

Greek National Tourist Organization
Olympic Tower, 645 Fifth Ave., New York, NY 10022
Tel: (212) 421-5777
Web sajt: www.ionion.com

Marbella, Španija

Šta je cool: Svakoga jula u Marbelli se održava dvodnevno prvenstvo u skijanju na vodi.

Kad stignete u Marbellu, probajte da odolite iskušenju da se sve vreme blaženo ljuljate na ogromnim talasima, i prođite jednom od najspektakularnijih promenada u Evropi.

Avenida del Mar je savršeno mesto za šetnju, ili kako bi lokalci rekli paseo. Meandrirajte između peska, šljaštećih prodavnica i stotine restorana. Naravno ne propustite barove na plaži gde se služi sveža riba i plodovi mora. Od lokalne ribe i paelje u tim barovima curi voda na usta, a cene su niske.

U sumrak se uputite do marine Puerto Banus, gde luksuzna luka za jahte, al fresco barovi i restorani, kockarnice i diskoteke obećavaju rock 'n' roll avanturu.

Marbella Tourist Office
Glorieta de la Fontanilla s/n, Paseo Marítimo, 29600, Marbella, Spain
Tel: 011-34-952 77 14 42
Web sajt: marbella2000.com

Cadiz, Španija

Šta je cool: Svratite u obližnje bodege i podrume Jereza, odakle potiče sherry.

Plaže oko grada Cadiz (Kadis) poznate su kao Costa del Luz (Obala svetlosti), koja još uvek nije postala žrtva industrijskog turizma. Glavni adut im je prirodna lepota, žuti pesak, i spektakularni zalasci sunca.

Za razliku od Coste del Sol, plaže Cadiza nisu okružene betonskim soliterima, već peščanim dinama i borovom šumom. Talas masovnog turizma koji je oljuštio južnu Španiju kao da je nekako promašio drevni lučki grad Cadiz.

Za Cadiz se tvrdi da je jedan od najstarijih gradova u Evropi. Isprepletan je uskim krivudavim ulicama sa mavarskom umetnošću i arhitekturom, a danas ga mnogi zovu Grad Tornjeva jer ima gotovo 160 kula za osmatranje brodova koji pristižu u luku.

Lokalci su friendly, atmosfera topla i prijatna, a riblji restorani ukusni do bola.

Cadiz Tourist Office
Calderon de la Barca, 1, 11003 Cadiz, Spain
Tel: 011-34-956-21-13-13
Web sajt: www.andalucia.com/cities/cadiz.htm

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.