Izvor: B92

Izreka "kol'ko para, tol'ko muzike", ne važi u slučaju jeftinih avio-kompanija. Zbog strogih bezbednosnih standarda, i, danas presudnog, imidža, avio-prevoznici koji nude jeftine karte, tako što se trude da uštede gde god mogu, ne smeju sebi da priušte "štednju" na avionima, tehničarima i dobrim pilotima. Njihovi avioni izgledaju šareno i neozbiljno, osoblje je mlado i deluje neiskusno, ali to ne treba da vas plaši. Do sada nije zabeležen nijedan incident, a kamoli nesreća, takvih avio-prevoznika. Piše Aleksandar Kocić.

U Rimu ste obišli sve znamenitosti i ostalo vam je još par slobodnih dana, pa zašto ne biste odleteli do Barselone za, recimo, tridesetak eura, tamo i nazad? "Skoknuli" ste do Trsta u "šoping" (kao u stara dobra vremena), pa što ne bi i do Dablina, bar na jednu noć, da popijete "Ginis" ("Guinness") i naslušate se dobre muzike? I to za četrdesetak eura! Stigli ste u posetu rodbini u Gracu, i sad biste zajedno na neki izlet. Umesto na Alpe, zašto ne u London, za pedesetak eura u oba smera? Nije šala, potrebno je samo da imate kreditnu ili debitnu karticu, sednete za računar, povežete se na "Internet", i "zaplovite" u svet jeftinih avio-kompanija (budget, low-cost / niskobudžetne ili no-frills airlines / kompanije bez suvišnih "ukrasa").

Ovaj američki izum je pre sedam-osam godina stigao u Evropu i doveo do prave "revolucije" u avio-saobraćaju, naterao velike i arogantne nacionalne avio-kompanije da se dobro "počešu po glavi", neke oterao u propast, druge primorao na krupne zaokrete, a stotinama hiljada ljudi otvorio sasvim nove vidike i destinacije. O uspehu jeftinih avio- kompanija, najbolje govori podatak da je evropski "pionir" na tom polju, irski "Ryanair" ("Rajaner"), nedavno naručio od "Boeing"-a novih stotinu aviona, koji će pristići u narednih sedam godina, a njegov rival, britanski "Easyjet" 107 letelica od "Airbus"-a.

Razlike u cenama: rezervišite na vreme

U čemu je "štos"? Poslovni model jeftinih avio-kompanija je veoma jednostavan. Kupuj samo jedan tip aviona, prefarbaj ih u nešto šareno i veselo, leti na "proverene" turističke destinacije, sa sekundarnih, jeftinijih aerodroma (posebno u velikim gradovima), ne zadržavaj se više od pola sata tamo gde sletiš, u avionu ne daj ništa džabe - naplati čak i kafu, karte prodaji isključivo preko "Interneta" (i eventualno telefona, ali onda - skuplje), tako da ne zapošljavaš osoblje po agencijama i ne trošiš novac na štampanje karata, zatim ne dozvoli nikakve promene datuma, naplaćuj surovo svaki kilogram prtljaga preko dozvoljenog limita, i, osim pilota, plaćaj osoblje minimalno (kod tebe su dok ne nauče posao, a posle će, ionako, da "zbrišu" u neku veću kompaniju).

Gotovo svi ovakvi avio-prevoznici rade po istom modelu prodaje karata - njihov "softver nudi" mesta u avionu po niskim cenama, koje se onda polako povećavaju, kako se let popunjava. To ne znači da cene uvek idu linearno nagore; nekada se, ako na letu ima puno neprodatih karata, cena dodatno smanjuje, tako da često vredi čekati i rizikovati. Svi letovi se prodaju u jednom pravcu i vrlo često se cene "na tamo" i "na ovamo" drastično razlikuju (obično je odlazak jeftiniji od povratka, što je jedan od marketinških trikova avio-kompanija). Cene koje prvo uočite, uglavnom ne uključuju razne aerodromske i druge takse, tako da se konačna cena, koju ćete platiti, dosta razlikuje od one početne (mada to najčešće i dalje bude jeftinije od ponuda velikih avio-prevoznika), ali će vam sve to biti prikazano na ekranu, pre nego što ostavite podatke o svojoj kreditnoj kartici. Britanske vlasti planiraju da uskoro zabrane takvu praksu, a već ima prevoznika koji se reklamiraju sa "punim" cenama, ne bi li tako parirali konkurenciji.

Manje "papirologije"

Kada ste izabrali let, odnosno letove (jer se, da podsetimo, povratne karte prodaju kao dve u jednom pravcu) i platili kreditnom karticom, par minuta nakon toga, na vašu "e-mail" adresu stiže poruka sa svim detaljima u vezi sa letom, i referentnim brojem koji je jedino što vam je bitno za čekiranje na aerodromu. Zato je najbolje celu tu poruku odštampati i nositi sa sobom, kao zamenu za kartu. Neki prevoznici, poput "Ryanair"-a, sada više ne traže ni referentni broj - dovoljno je da službeniku na aerodromu date pasoš, i on će vas pronaći u spisku putnika.

Niskobudžetne kompanije poleću sa manjih aerodroma, koji su im jeftiniji za sletanje i poletanje. To treba imati u vidu kada letite u velike gradove. Tako je, na primer, matični aerodrom "Ryanair"-a u Londonu - "Stansted" (kojem ništa ne fali, samo se do njega mnogo sporije i skuplje stiže nego do "Hitroua" / Heathrow ili "Getvika" / Gatwick); u Frankfurtu je to "Han" (Hahn), koji je od samog Frankfurta udaljen oko sat i po vožnje; u Barseloni je to "Herona" (Gerona - opet smeštena na oko sat i nešto, vožnje, do grada), itd. Popularnost ovih avio-kompanija pokazuje da putnicima pomenute nepogodnosti ne smetaju, dokle god je osnovna karta jeftina.

Jedan od značajnih izvora prihoda jeftinih avio-kompanija je povezivanje sa velikim "rent-a-car" firmama. Putniku odgovara da na jednom mestu (na jednom "web" sajtu) završi sve, avio-kompanija dobija procenat ako je auto iznajmljen preko njenog sajta, i svima je dobro. Treba imati u vidu da ponude "rent-a-car" firmi, na ovim sajtovima, nisu najniže moguće i da se najčešće isplati vozilo tražiti na nekom drugom mestu (moj omiljeni sajt je: www.rentacar-worldwide.com, na kojem je omogućeno pretraživanje ponude mnogih firmi i nude se one najbolje), ako imate vremena i volje.   

Jeftinih avio-kompanija trenutno ima pedesetak u Evropi, s tim što njihov broj konstantno raste. "Travel Magazine" vam nudi kratke "lične karte" nekih od njih, i preporučuje da skuvate jednu veću kafu, sednete za računar i konačno realizujete ona putovanja o kojima ste maštali ili ih odlagali za neka bolja vremena!

Ryanair / www.ryanair.com 

"Pionir" i "kralj" evropskih jeftinih avio-kompanija iz Londona i Dablina; leti na toliko destinacija po Evropi, da ih je ovde nemoguće sve nabrojati. Matični aerodrom ovog prevoznika je londonski "Stansted" i odatle je moguće putovati na sve destinacije nabrojane na "web"-sajtu. Direktni letovi između drugih destinacija, bez Londona, postoje, ali je izbor mnogo manji. Najbliže Beogradu, gde "Ryanair" leti, su Trst i Grac.

Easyjet / www.easyjet.co.uk

Najveći rival "Ryanair"-a, leti takođe na ogroman broj destinacija, a matični aerodromi su mu londonski "Luton" i "Getvik". Za direktne letove između drugih destinacija važi isto što i kod "Ryanair"-a - ima ih, ali ne mnogo. "Easyjet" odnedavno leti iz Londona za Ljubljanu i Budimpeštu. Ova avio-kompanija ima i svoju "rent-a-car" firmu, sa vrlo atraktivnim ponudama, ali i brojnim žalbama korisnika da ne dobijaju naručena vozila, i tome slično.

Air Berlin / www.airberlin.com

Kao što i samo ime kaže, matični aerodrom ovog prevoznika je Berlin (aerodrom "Tegel"), odakle možete da letite svuda po Nemačkoj, zatim u London, i još "gomilu" gradova u Španiji, kao i u Tunis, Egipat, Grčku, Tursku i Kipar. "Er Berlin" putnicima nudi besplatne sendviče i piće u avionu, a deca do 14 godina plaćaju dve trećine karte za odrasle.

Air Polonia / www.airpolonia.com

Sa proširenjem Evropske unije, zemlje istočne Evrope postaju sve zanimljivije zapadnim turistima (i obrnuto, valjda još više), pa odatle i prostor za nove avio-kompanije u tom delu sveta. Tako varšavska "Er Polonija", od decembra prošle godine, leti iz nekoliko poljskih gradova za London, a od ovog leta i iz Varšave za Stokholm, Pariz, Brisel, Keln, Frankfurt, Milano, Rim, Madrid i Barselonu.

Basiq Air / www.basiqair.com

Holandski "Bazik Er", leti iz Amsterdama i Roterdama pre svega za London i Dablin, kao najunosnije destinacije, ali i širom Mediterana i južne Evrope: u Bordo, Marsej, Nicu, Barselonu, Pizu, Madrid, Malagu, Napulj, Sevilju, Faro (južna Portugalija), Veneciju i Veronu.

DBA.com / www.flydba.com

Ovaj ogranak "British Airways"-a, za letove po Nemačkoj, može da vam posluži kao odlično rešenje da se za male pare prebacite između nekoliko velikih nemačkih gradova, u koje spadaju: Berlin, Keln/Bon, Hamburg, Dizeldorf, Minhen i Štutgart. Van Nemačke "DBA.com" nudi samo Nicu, iz Berlina, Štutgarta i Hamburga.

German Wings / www.germanwings.com

Ovaj "budget" ogranak "Lufthanse" leti iz Kelna u nekoliko britanskih gradova, i još 26 destinacija širom Evrope, među kojima su: Izmir, Istanbul, Atina, Ibica, Palma, Barselona, Faro i Malaga.

Iceland Express / www.icelandexpress.com

Ako ste ikada želeli da vidite gejzire, vodopade i druga slična "čuda" prirode, odnosno da proverite da li su svi Islanđani "udareni" i talentovani za pevanje kao Bjork, sada imate priliku da to uradite za male pare. "Ajslend Ekspres" leti iz Rejkjavika za London i Kopenhagen.

SkyEurope / www.skyeurope.com

Ovaj avio-prevoznik se reklamira sloganom: "Jeftina avio-kompanija iz jeftine zemlje". I zaista, slovački "SkyEurope" nudi jeftine letove iz Bratislave i Budimpešte za London, Berlin, Pariz, Veneciju, pa i Dubrovnik, Zadar i Split.

Aegean Airlines / www.aegean-air.gr

Grčki avio-prevoznik koji povezuje Atinu i Solun, i iz ta dva grada sva veća grčka ostrva. Odlična alternativa "Olimpiku" ("Olympic Airlines"), ako u sopstvenom aranžmanu idete na neko od ostrva.

Tekst objavljen ljubaznošću "Travel" magazina.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.