Izvor: Vice.com

Autor: {"id":262419,"id_news":909514,"name":"","surname":"Vice.com"}

Na vrhu planine u samom srcu Bugarske nalazi se građevina koja je trebalo da bude ponos i dika nacije: Zrada Bugarske komunističke partije.

Foto: KamrenB Photography / Flickr.com

Veći od Panteona u Rimu, spomenik Buzludža, fututistička struktura oblika letećeg tanjira, trebalo je da bude “Meka” komunista.

Na tornju pored glavne strukture, visokom čak 70 metara, nalazila se i ogromna zvezda od crvenog stakla, koja je, kada se uključe svetla, mogla da se vidi i iz Grčke i Rumunije.

Građevina je podignuta 1981. u jeku komunizma, ali je od tada sve krenulo silaznom putanjom.

Bugarska se našla na trnovitom putu demokratije, a Buzludža ostavljena da propada i deli komunističko društvo – na one koji je vole i one koji je mrze.

Foto: KamrenB Photography / Flickr.com

Crvenu zvezdu srušili su naivni vandali koji su “pali” na komunističku propagandu i verovali da je napravljena od pravog rubina.

Foto: KamrenB Photography / Flickr.com

Koliko je ovaj spomenik u lošem stanju, možete zaključiti kada uđete unutra. Iako je glavni ulaz zapečaćen, može se naći otvor na spoljnoj strani, kroz koji se čovek može provući.

Ono što ćete zateći unutra liči na scenografiju postapokaliptičnog filma. Osim mermera i delova ogromnih mozaika, ništa trenutno ne upućuje na njenu nekadašnju velelepnost.

Foto: Nedko Ivanov / Flickr.com

Buzludžu je za pet godina podiglo 6.000 radnika, od kojih su većina bili pripadnici vojske. Koštala je gotovo 20 miliona dolara i trebalo je da predstavlja moć komunizma.

S padom komunizma, postala je kuća duhova, s tim što Bugarska socijalistička partija i dalje održava godišnje konvencije blizu Buzludze. Bilo je čak predloga da se zgrada vrati u njihovo vlasništvo, ali su zbog nedostatka sredstava odbili poklon, pa spomenik ostaje u “većinskom vlasništvu” divljine.

Foto: KamrenB Photography / Flickr.com

Ipak, od nedavno sve više turista dolazi da je obiđe, a oni odvažniji čak se usude da kampuju pod njenom kupolom.

Foto: Athena Lao / Flickr.com

Ma koliko primamljivo delovala ideja o restauraciji ove neobične građevine, procenjeno je da bi za to trebalo da se izdvoji čak 20 miliona dolara, što je za Bugarsku, najsiromašniju članicu Evropske unije, previse.

Foto: KamrenB Photography / Flickr.com

Foto: KamrenB Photography / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.