Grčki doručak: Autentična hrana za dobro jutro

Podeli

Više od 450 hotela u Grčkoj će tokom dolazeće turističke sezone servirati isključivo „grčki doručak“, čime je definitivno zaživela ideja skromno promovisana pre dve godine.

„Grčki doručak“ je projekat koji je Grčka hotelijerska komora pokrenula s ciljem da se strani gosti upoznaju s bogatim gastronomskim nasleđem grčkih regija, ali i kao odgovor na ekonomsku krizu. Na meniju „grčkog doručka“ nalaze se isključivo proizvodi lokalnih poljoprivrednih proizvođača od kojih kulinarski majstori prave jedinstvene, tradicionalne specijalitete.

Računica kaže da će, uz milionske uštede hotelijera - jer bitno smanjuju uvoz strane robe, do stalne zarade doći i hiljade farmera koji su muku mučili da robu dopreme do pijaca i prodajnih punktova u većim gradovima. O troškovima transporta i proviziji nakupaca da se i ne govori.

Do ovog trenutka specijalna komisija za kontrolu kvaliteta Grčke hotelijerske komore izdala je sertifikat za 21 „zaštićeni meni“ u okviru projekta „Grčki doručak“.

Hotelijeri, suočeni s krizom i sve manjim brojem turista, brzo su uvideli sve prednosti novog koncepta, pa su počeli da stvaraju male lokalne „konzorcijume“ okupljene oko „doručka“. Turisti su sa oduševljenjem prihvatili „autentičnu“ hranu umesto hotelske „konfekcijske hrane“ koja je ista u celom svetu. Na kraju turističke 2013. već je stvorena mreža od 251. hotela koji nude „grčki doručak“. Ove godine moglo bi da ih bude 450, a već naredne i svih 1.000, ukoliko se formula i standardi ispoštuju do kraja. Konačnu dozvolu daje komisija Hotelijerske komore.

Šanse da se tek ustanovljeni brend plasira i na strana tržišta su velike, jer tradicionalna mediteranska kuhinja nije samo moderan „dijetalni trend“, već, prema Unesku, predstavlja bitan segment „nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva“, navodi se u promotivnom materijalu „Grčkog doručka“.

Na kojoj god izložbi ili sajmu turizma u svetu da se pojavila Grčka hotelijerska komora sa izloženim menijima „grčkog doručka“, posetioci su iskazivali ogromno interesovanje. Očigledno je da tiropitakja, različite vrste crnog hleba, mahunarke na 100 načina, bogat asortiman sireva, široka primena maslinovog ulja, maslina i meda, specijalne tanke grčke kobasice i ostali specijaliteti nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Nije bez značaja ni to što se na „hranljivo, zdravo i ukusno“ ovoj čarobnoj formuli dodaje i danas veoma poželjno „jeftino“!

Izvor: Novosti.rs

Dvorac Kolomares: Omaž Kolumbu

U Malagi u Španiji, u gradu Banalmadena nalazi se najveći spomenik posvećen nekom istraživaču. Na Obali sunca (Costa de Sol) nalazi se dvorac Kolomares, podignut u čast Kristofora Kolumba.

Magična voda Perua: Reka crvene boje

Kada istražujete Peru i ono što biste mogli da vidite u ovoj dalekoj zemlji, jer retki imaju priliku da je posete nekoliko puta, jedna od zanimljivosti na koju možete da naiđete jeste Palkelja Pukamajo poznatija kao Crvena reka.

strana 1 od 1960 idi na stranu