Halkidiki s pet "zvezdica"

Sever Grčke, omiljena destinacija srpskih turista. Na plažama Egeja odmaraju se i mnoge naše poznate ličnosti

Aleksandar Palić / Večernje novosti
Podeli

Kada kažu letovanje, Srbi pre svega misle na sever Grčke. Toplo Egejsko more, ljubazni domaćini i odlični smeštajni kapaciteti, razlozi su zbog kojih stotine hiljada naših turista svake godine uplaćuje aranžmane baš na poluostrvu Halkidiki, pišu Novosti.

I pored toga što ovaj deo Grčke važi za destinaciju masovnog turizma, "Posejdonov trozubac", kako popularno zovu Halkidiki, krije i nekoliko superluksuznih hotela sa egzotičnim plažama zbog kojih će svaki gost pomisliti da je u nekom karipskom tropskom raju a ne samo nekoliko stotina kilometara udaljen od Srbije. Upravo zato se u ovim hotelima svake godine odmaraju i mnoge naše poznate ličnosti iz sveta estrade, sporta i politike.

Brega i Čola

Osim žurki na plaži (svake srede), u Saniju se kraj stare vizantijske tvrđave održava i muzički festival. Za dobar provod jednom prilikom se postarao i Goran Bregović, dok je u udobnosti i raskoši hotela uživao i Zdravko Čolić. Doduše, samo kao gost.

Bilo da ste uskočili u sopstveni automobil ili autobus, nećete se propisno ni ukočiti od sedenja a već će se u daljini nazreti tirkizno more ispred "Okeanija biča", jednog od najboljih porodičnih hotela u Grčkoj. Nalazi se na samom početku Kasandre (prvog "prsta"), kraj živopisnog gradića Nea Moudanija. S terasa ovog grandioznog hotela, izgrađenog u obliku amfiteatra, puca pogled na zalazak sunca koji oduzima dah.

Uživanje u jelu i piću je zagarantovano, jer princip "sve uključeno" ovde obuhvata: neograničeno konzumiranje brendiranih pića, kapućina, ceđenih sokova... Naravno, plaža ima "plavu zastavicu", a posebno je interesantan zvuk vodopada koji se iz neobičnog bazena sliva niz zidove hotela.

Kada od Nea Moudanije produžite malo dalje duž zapadne obale Kasandre, stižete do mesta Sani u kojem se nalazi velelepni "Sani rizort", jedan od najluksuznijih hotela u Evropi. Ovaj grad zapravo je skup četiri hotela, marine, prodavnica svetski poznatih brendova, restorana, bioskopa i sportskih terena, oko kojih se nalaze čak četiri tropske plaže sa sitnim belim peskom.

Hedonizam je zagarantovan u hotel-apartmanima "Porto Sani vilidž" i "Sani Asterijas", a ništa manje nisu impresivni ni hoteli "Sani bič klub" (s privatnim bazenima) i "Sani bič". Nekoliko tamošnjih restorana dobilo je i čuvene "Mišlenove" "zvezdice", a gostima je na raspolaganju i meni s jelima bez glutena. Zato ne čudi činjenica što sobe ovde "planu" i po nekoliko meseci pre letnje sezone.

Atraktivna marina

Marina za brodove u Saniju jedna je od najluksuznijih na istočnom Mediteranu. Prostire se na 32.000 kvadratnih metara i obezbeđuje 215 vezova za pojedinačne jahte uz dvadesetčetvoročasovnu zaštitu. Izuzetno atraktivna, luka je dom za mnoge brodove kojima je moguće krstariti po Sporadima i istražiti sve lepote severa Grčke.

Za one kojima egzotične plaže u Saniju nisu dovoljne, organizuju se brodski izleti do okolnih skrivenih uvala, ali i krstarenje uz šampanjac oko "rizorta" u zalazak sunca. Hotel okružuju borove šume i maslinjaci, saobraćaja gotovo da i nema, zbog čega je ovo i jedinstven ekološki kompleks.

Selimo se na Sitoniju. Mnogim našim dobrostojećim turistima posebno je interesantan "Porto Karas" u blizini Neos Marmarasa. U okviru kompleksa nalaze se i tereni za golf, ergela konja, vinarija, marina, ali i veliki kazino. U blizini je i "Danai bič rizort", zvanično jedan od najluksuznijih malih hotela na svetu. I treći "prst" Halkidikija, Atos, nije rezervisan isključivo za hodočasnike, jer se tu, osim Svete gore, nalazi hotel "Igl palas", odmah pored gradića Uranopolisa.

Zanimljivosti

strana 1 od 733 idi na stranu