Izvor: B92

Deo sredstava od sada već sve izvesnije prodaje “Telekoma” biće usmeren u izgradnju poluautoputa Novi Sad - Ruma - Temišvar - potvrđeno je za “Novosti” u vrhu vojvođanske vlasti.

Reč je, naime, o poluautoputu dugačkom 165 km, čija vrednost doseže 280 miliona evra.

Pošto je nedavno najavljena prodaja “Telekoma”, o izdvajanju dela tih sredstava za “banatsku magistralu” ovih dana su, kako nezvanično saznajemo, razgovarali ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić.

- Očekujemo da bismo mogli da dobijemo veći deo sredstava potrebnih za izgradnju poluautoputa, a ostatak ćemo obezbediti koncesijom za izgradnju tunela kroz Frušku goru - kaže prof.Dragoslav Petrović, pokrajinski sekretar za nauku i tehnologiju, iznevši istovremeno i procenu da bi, pošto do naredne jeseni bude raspisan tender za novi, detaljniji projekat, gradnja mogla da bude otpočeta naredne godine, a trajala bi oko tri godine.

Prema predviđenom planu, poluautoput bi bio započet iz pravca Temišvara, od međe na srpsko-rumunskoj granici, prolazio bi kroz srednji Banat kraj Zrenjanina, ka Novom Sadu. Odatle bi tunelom kroz Frušku goru izašao na sremsku ravnicu i u četiri trake pružio se do autoputa Beograd - Zagreb.

Budući projekat će podrazumevati i izgradnju još jednog mosta na Tisi. Preusmeravanjem saobraćaja kroz tunel, kroz Frušku goru bi bio potpuno ukinut transport kamionima, što bi doprinelo očuvanju turističkih potencijala jedine vojvođanske planine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.