Izvor: Beta

Danska državna televizija DR objavila je eksluzivni intervju sa srpskom stjuardesom Vesnom Vulović, 40 godina od pada iz aviona sa 10.000 metara koji je preživela i time ušla u Ginisovu knjigu rekorda.

Vulović je rekla da je odbila intervju za BBC i Opru Vinfri, kojima je uputila izvinjenje, dodajući da je TV DR ekskluzivno dobila tu mogućnost jer je iz Danske, koju ona vidi u posebnom svetlu pošto je oboreni avion leteo na relaciji Kopenhagen-Zagreb.

"Jer, ja sa Danskom povezujem svojih prvih 22 godine života, onog divnog, bezbrižnog, srećnog života. Posle toga nastaje ponor", kazala je Vulović.

Tog kobnog dana avion se srušio iznad čehoslovačkog sela Srpska Kamenica, danas u Češkoj Republici, sa više od 10.000 metara visine.

"Mnogo je lakše umreti. Mnogo mi je teže bilo da preživim, nego onima koji su umrli", rekla je Vulovićeva. Dvadesetdvogodišnja stjuardesa, koja danas kao penzioner živi u Beogradu, preživela je, uprkos malim izgledima koje su joj davali lekari usled povreda među kojima su fraktura lobanje, obe slomljene noge i tri slomljena pršljena.

Nakon nekoliko operacija i višemesečnog oporavka, ona se vratila JAT-u, ali više nije radila kao stjuardesa. Ipak fizički oporavak nije izlečio sve rane.

Naročito joj je teško da o tome govori kada se bliži godišnjica fatalnog leta. ''Mogla bih po ceo dan da plačem", rekla je ona. Vulovićeva je rekla i da je posle nesreće shvatila da su svi članovi posade predosećali da će se nešto desiti, "jedino ja nisam predosećala".

Bilo je raznih teorija o uzroku pada letelice, među kojima i da je do pada došlo zbog greške češke protivvaždušne odbrane, koja je pogodila letelicu, koja je letela znatno niže od 10.000 metara.

"Svakakve priče su kružile, na kraju će ispasti da nisam ni bila u avionu", na to je odgovorila Vulovićeva. Istraga je pokazala da je do nesreće došlo nakon što je eksplodirala bomba koja je bila podmetnuta u avion.

"Naš avion doleteo je iz Stokholma, u Kopenhagenu je bila smena, mi smo preuzeli avion sa bombom. U to vreme se u avion ulazilo kao u autobus, mogli ste ući na svim usputnim stanicama, a mere kontrole nisu bile kao danas. Posle moje nesreće uvedena su nova pravila."

Vulovićeva je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao do danas jedina osoba koja je preživela pad sa 10 kilometara visine, a titulu je primila od Pola Makartnija.

Njeno preživljavanje pada bila je jedna od tema popularne televizijske emisije "Mythbusters" na kanalu Discovery. Ipak, da je mogla da bira, odabrala bi da ne leti i ne doživi nesreću, izjavila je u intervjuu za dansku televiziju Vulovićeva koja nije ni trebalo da bude na tom letu, ali je došlo do greške pa je ona zamenila koleginicu sa istim imenom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.