Izvor: B92

Ovo malo poznato egejsko ostrvo, veće od Krfa i otprilike upola manje od Krita, predstavlja pravo blago Grčke.

Samo dva sata vožnje vozom od Atine nalazi se čudesna Eubeja. Drugo najveće grčko ostrvo posle Krita odvojeno je od kopna kanalom Euripos, gde su struje toliko nepredvidive da mogu da promene pravac čak 14 puta u jednom danu.

Kada se malo bolje pogleda spoljašnji obris ostrva jako je sličan morskom konjiću, ovo ostrvo je dugo 150 km, dok je najširi deo 50 km, do samo 6 km u najužem delu. Šume koje okružuju naseljena mesta su guste, plaže bajkovite, a turista gotovo da i nema, piše Telegraf.

Ovo ostrvo zauzima šesto mesto po veličini na Mediteranu, međutim odlikuje ga bogata istorija. Prema podacima koji postoje Aristotel je ovde preminuo 322. pre Hrista. pre nove ere, dok mnogi meštani smatraju da je Homer ovde živeo neko vreme,

Ova činjenica je posebno neobična kada znate da je ova bujna i ljupka zemlja uokvirena bokovima goruće planine Oki obložene borovima, prošaranom misterioznim kamenim ruševinama poznatim kao drakospita (kuće zmajeva), dom grada Aidipsosa, gde su lekoviti izvori bogati mineralima nekada lečili Rimljane.

Možda je Evija tako dugo bila zanemarena jer, budući da je povezana sa kopnom mostom, ne deluje kao ostrvo. Možda je kriv nedostatak sopstvenog aerodroma (najbliži je u Atini).

Šta god da je razlog, ovo malo poznato egejsko ostrvo, veće od Krfa i otprilike upola manje od Krita, i dalje je skriveni dragulj, ali svakako zaslužuje da bude otkriven.

Prelepe šljunkovite i peščane plaže, bistra voda, miris majčine dušice, rustikalne taverne u vlasništvu lokalnih ribarskih porodica i vino koje se ovde proizvodi još od rimskih vremena – sve to krije ovaj neotkriveni grčki dragulj.

S pogledom na zaliv u koji su se Agamemnon i njegova flota sklonili na putu za trojanske ratove, ostrvo su do sada posetili Greta Garbo i Omar Šarif.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.