Izvor: B92

Grčko ostrvo Tinos je bogato prirodnim lepotama, a ima i mnogo verskih i istorijskih lokaliteta, kao i muzeje istorije i umetnosti.

Grčko ostrvo Tinos se nalazi u grupi Kikladskih ostrva, a najbolje ćete ga obići ukoliko iznajmite vozilo u rentakar agenciji.

Poznato je po brojnim šarmantnim i autentičnim grčkim selima, a tokom posete Tinosu ćete otkriti da su mnoga sela u blizini gradova ujedno i česte destinacije planinara.

Selo Pirgos, smešteno severozapadno od glavnog grada Tinosa Kore (ili Hore), čudno je selo koja vas svojom kikladskom arhitekturom izmešta u neko drugo vreme. Ovde ćete šetati uskim, belim uličicama, videćete male crkve i fotografisati se pokraj belih kućica sa vratima i prozorima ofarbanim u plavu boju.

Jedna od atrakcija Pirgosa je Muzej mermerne umetnosti, koji morate da posetite, jer mermer zauzima veliki deo istorije i arhitekture ovog ostrva.

Iz ovog sela je poznati vajar Janulis Halepas, a nije tajna da je Tinos rodno mesto mnogih savremenih grčkih vajara.

Veoma blizu sela Pirgos se nalazi plaža Rohari, na kojoj možete da se opustite i osunčate.

Nakon Pirgosa, seoce koje morate da posetite je Fatalados, šarmantno i staro selo koje datira s početka 15. veka.

Nalazi se nasuprot selu Kervouni i još uvek se može pohvaliti vinarijama i destilerijama. U ovom selu se nalazi i Muzej folklora u kome možete da naučite dosta o istoriji Fataladosa.

Louta je još jedno netaknuto selo, u kojem živi samo 35 stalnih stanovnika. Ovo selo je jedno od najstarijih na ostrvu i poznato je po manastirima.

Kažu da je pravoslavlje uništilo turizam ovom ostrvu, ali...

Jezuitski manastir koji datira iz vremena oko 1840. godine smatra se najvažnijim mestom u selu, a danas je u jednoj od njegovih prostorija smešten Muzej folklora koji je otvoren za javnost.

Selo Kardijani smešteno na zelenom delu ostrva je još jedno u nizu koje treba da posetite, a leži na padinama planine Pateles. Nalazi se na samo 16 kilometara od Kore, pa nema razloga da propustite da vidite ovaj skriveni dragulj.

Ukoliko je posećivanje drevnih ruševina vaš posebni užitak, Tinos vas neće razočarati. Ostrvo ima brojne drevne ruševine i one koje se nalaze u drevnom glavnom gradu Ksomburgu su zaista veličanstvene.

Odavde ćete imati sjajan panoramski pogled na Egejsko more.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.