Izvor: B92

Nakon zvanične potvrde o otvaranju grčkih granica za srpske turiste od 14. maja i objave da će biti priznate sve vakcine, ostaje pitanje - pod kojim uslovima će deca moći da putuju?

Važeći uslovi su da deci do 10 godina koja putuju u Grčku sa roditeljima nisu potrebna nikakva dokumenta, tj. PCR testovi ili antigenski testovi.

"Veliki broj hotela u Grčkoj ali i na drugim destinacijama decu smatraju osobe do 14 godina, dakle voleli bismo da ta granica bude. prihvatljivo bi bilo da to bude čak i 12 godina ali 10 godina se čini da je to još uvek niska granica i da se time značajno povećavaju troškovi", kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute.

Apel Jute je da se podigne ta starosna granica.

"Mi smo zahtevali da to bude 18 godina dakle uvek idemo sa većim zahtevima nego što je realno da bismo mogli da dobijemo nešto sto bismo mogli da očekujemo . Bili bismo zadovoljni sa 14, naravno da obzirom da su takve regulative kada je reč o vakcinama, dakle da deca do 16 godina ne mogu i ne smeju da se vakcinišu bilo bi možda najlogičnije da taj prag bude upravo 16 godina", istakao je on.

Nove odluke o putovanjima obradovale su buduće putnike.

Valentina Lipovac iz UTAS-a kaže da se interesovanje pojačalo.

"Mešutim, i dalje se više zove za zamenske aranžmane koji su i prednost u samom postupku a interesovanja što se tiče pojedinačne uplate ima, ali ne u toj meri koliko je bilo ranije u ovo vreme", kazala je Valentina Lipovac.

Ono što mnoge obeshrabruje da putuju je cena PCR testa od 9.000 dinara. Ministarka turizma Tatjana Matić najavila je da postoji mogućnost da PCR test bude besplatan za turistička putovanja, ali na najavi je i ostalo. Prioritet je da se ne menjaju cene koje su bile aktuelne 2019. za leto 2020. godine.
Očekuje se da će se tokom aprila potpisati konačan sporazum kada će biti definisaana starosna granica.

Poznati uslovi ulaska u Grčku: Prihvaćene kineska i ruska vakcina

Građani su jednoglasni da je granica od 10 godina niska. Pogledajte u video-materijalu šta oni kažu na ovu odluku:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.