Izvor: Beta

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić pozdravila je odluku Vlade Grčke da dozvoli ulazak predstavnika, odnosno vlasnika srpskih turističkih agencija u Grčku radi rešavanja pitanja plaćenih turističkih aranžmana, navedeno je u saopštenju njenog Ministartva.

Ministarka je podsetila da je Ministarstvo pokrenulo inicijativu za navedenu dozvolu i u dogovoru sa grčkim ambasadorom Jorgosom Đakofotakisom dostavilo spisak agencija kojima je potrebno da posete Grčku iz poslovnih razloga.

"Ovom odlukom grčka vlada je pokazala razumevanje za turistički sektor u obe zemlje, kojem je potreban oporavak od posledica pandemijske krize i rešavanje problema uzrokovanih pandemijom, i omogućila nastavak uspešne saradnje u ovoj oblasti u periodu koji je pred nama", navela je Matićeva.

Grci spremaju kovid-pasoš? Dobrodošli ste ako ste vakcinisani

Ona je dodala da su time potvrđeni i tradicionalno prijateljstvo i dobri politički odnosi dve zemlje, ali i solidarnost koja je neophodna i na regionalnom i na globalnom planu za brzi povratak normalizaciji u prekograničnim kretanjima i ekonomskoj saradnji.

"Potvrda o vakcini ni u kom slučaju neće biti uslov za ulazak u zemlju"

Foto: Shutterstock / Viacheslav Lopatin

Matićeva je takođe napomenula i da je imala uvid u predlog grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa predsednici Evropske komisije Ursuli fon den Lajen o hitnom uspostavljanju sertifikata o vakcinaciji protiv koronavirusa, koji bi omogućio slobodno kretanje građana između zemalja Evropske unije, ali i trećih zemalja.

Grčka bez Srba? "Ideja o kovid-pasošima nije konačna" VIDEO

Ministarka je tim povodom izrazila očekivanje da će protokoli koji bi garantovali bezbedno i slobodno međugranično funkcionisanje uskoro biti definisani, na sastanku Saveta EU 21. januara, čime će biti omogućen nesmetani razvoj turističke i drugih oblika ekonomske razmene Srbije i drugih evropskih zemalja.

I ministar turizma Grčke Haris Teoharis naglasio je da potvrda o vakcinaciji ni u kom slučaju neće postati uslov da neko uđe u tu zemlju.

Foto: Deposithphotos / samot

On je gostujući na programu televizije Skaj kazao da svako ko je vakcinisan može slobodno da se kreće.

"Prošle godine smo imali ograničenja u kretanju turista. Ove godine do kretanja turista mora doći. Prva opcija su brzi testovi, koji su i sigurniji i jeftiniji i omogućiće da putnicima napravimo manje neprijatnosti", istakao je Teoharis.

Kazao je i da će se ova godina "generalno razlikovati od prethodne, a vakcine i brzi testovi bi trebalo da poboljšaju uslove".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.