Ilustracija/Foto: depositphoto/bloodua
Ilustracija/Foto: depositphoto/bloodua

Grci polažu nade u jesen: "Ako se nastavi i iduće godine, nećete ovde više ništa naći"

Podeli

Grčka beleži drastičan pad broja turista. Ovog leta došlo ih je samo četiri miliona. Poređenja radi, prošle godine Grčku je posetilo 30 milion ljudi. Sada se svi nadaju da bi bar jesen mogla da bude bolja.

U vazduhu se oseti miris hobotnice s roštilja i svežeg maslinovog ulja. U konobi u luci slikovitog starog grada u Hanji na Kritu i ovoga leta bili su popunjeni skoro svi stolovi. Pri ugodnim večernjim temperaturama u svom godišnjem odmoru uživali su turisti iz Nemačke, Italije, Francuske…

Ali samo nekoliko uličica dalje – sve je prazno.

Despina Papateli ima apartmane. Zbog korone je smela da počne da ih iznajmljuje tek od 1. jula. Ali gostiju u početku nije bilo.

"Avgust je bio bolji, tada smo imali oko 50 odsto prometa u poređenju s prošlom godinom. Naravno, mnogo smo očekivali od septembra", priča ona.

Ilustracija/Foto: depositphotos/Maugli
Ilustracija/Foto: depositphotos/Maugli

Ali broj zaraženih koronom u Grčkoj u avgustu je naglo porastao – doduše ne tako drastično kao u Španiji i Francuskoj. Ipak: „Opet smo imali određeni broj otkazivanja rezervacija. Ljudi se nisu usudili da putuju. Strah ih je sprečavao da odmor provedu u inostranstvu“, objašnjava Despina Papateli.

Turisti su oduševljeni

I ulični svirači su ove sezone slabo zaradili. Bez posla su ostali mnogi konobari, a brojni hoteli ove godine uopšte nisu bili otvoreni. Umesto 30 miliona turista kao prošle godine, ovoga leta iz inostranstva je u Grčku stiglo samo četiri miliona gostiju.

A oni koji su došli - oduševljeni su.

Ilustracija/Foto:Daydream/depositphotos
Ilustracija/Foto:Daydream/depositphotos

"Može se predivno kupati u moru, može se ići na divne pešačke ture. Dobro se jede, a u poređenju s Baltičkim ili Severnim morem ovde su restorani znatno jeftiniji, a znatno povoljniji je i smeštaj“, priča jedna žena iz Štutgarta.

I jedna mlada žena iz Berlina je oduševljena: „Mislim da je najveća razlika to što ima manje ljudi. Vidi se da nedostaje turista, ali to je prijatno – nema gužve.“ Ona se ne boji da bi tokom letovanja mogla da se zarazi koronom. Ističe da svi na Kritu drže odstojanje i da nose maske.

Kako bi sprečila širenje virusa, grčka vlada uvela je obavezu nošenja maski u svim turističkim područjima. To znači da i turisti nose maske kada recimo šetaju uz more. A barovi i klubovi zatvaraju se u ponoć.

Sve nade se polažu u oktobar

Janis, vlasnik jedne konobe na jugu Krita, koji povremeno vozi i taksi, ne zna koliko dugo može finansijski da izdrži ovakvo stanje. A ne veruje ni da će iduće godine sve biti kao nekad: „Bojim da korona neće tako brzo da nas napusti. A i kad nestane, to ne znači da će turisti odmah ponovo da dođu.“

Ilustracija/Foto: Depositphotos/tommyandone
Ilustracija/Foto: Depositphotos/tommyandone

Kad mu turisti oduševljeno pričaju o praznim plažama i pešačkim stazama, Janis im odgovara: „Ali ako se ovako nastavi i iduće godine, nećete ovde više ništa naći otvoreno: ni kafiće, ni taksi, ni konobe, ni hotele.“ Zabrinut je. Boji se da će finansijski propasti i da će morati da zatvori svoju konobu.

Despina je ipak optimistična. Ona se još uvek nada turistima. Na kraju krajeva, leto na Kritu traje još dugo. Kaže da je oktobar veoma lep: „Vreme je dobro, more je toplo, još ima topline od leta. Mi ovde obično imamo lepo vreme sve do Božića. Pre nekoliko godina na sam Božić bilo je 30 stepeni!“

Uživati u suncu i moru kad je u Nemačkoj već jesen – to bi moglo da bude moguće ako korona-virus ne bude nastavio da se širi. Broj zaraženih u Grčkoj ponovo je u blagom padu – Grčka se u Nemačkoj ne ubraja u rizična područja. Zato se Despina nada da će u oktobru stvarno moći da pozdravi mnoge goste na Kritu.

strana 1 od 212 idi na stranu