Foto: depositphoto/Arsty
Foto: depositphoto/Arsty

Grčka ima čime da se pohvali: Čak 497 plaža je dobilo plavu zastavicu i more je besprekorno

Podeli

Kako bi izgledalo grčko leto bez bezbrojnih netaknutih plaža i njihovih kristalno čistih, azurno plavih voda za plivanje?

Kako se zemlja polako otvara za turiste nakon koronavirusa, važno je pomenuti da je Grčka druga u svetu po broju plaža sa plavom zastavom.

Gotovo 500 plaža u ovoj zemlji dobilo je prestižni status plave zastave za ovu godinu. Glavna oblast u Grčkoj i ove godine je Halkidiki, sa 94 zastave dobijene za visoke standarde zaštite životne sredine i pristupačnost svojih plaža.

Plava zastava jedno je od najpoznatijih svetskih ekoloških etiketa koje se dodeljuju plažama, marinama i izletištima na koja pristaju brodovi. Da biste se kvalifikovali za plavu zastavu, mora da budeispunjen niz strogih ekoloških, edukativnih, sigurnosnih i kriterijuma pristupačnosti.

Besprekorno čisto more za plivanje

Agencija za zaštitu životne sredine EU ili EEA objavila je izveštaj ranije u junu u kojem se navodi da je Grčka među prvih pet evropskih država po čistoći svojih voda za plivanje, dok je Kipar na samom vrhu liste.

Podela po državama pokazala je da se kod pet nacija - na Kipru, u Austriji, na Malti, u Grčkoj i Hrvatskoj - najmanje 95 odsto voda za plivanje smatra da imaju "izvrstan" kvalitet. Studija je obuhvatila 27-člani blok, kao i Veliku Britaniju, Albaniju i Švajcarsku.

Vode za plivanje su klasifikovane prema dva mikrobiološka parametra, prisutnosti bakterija Escherichia coli i enterokoka creva.

U Grčkoj je ukupno 97,6 odsto prijavljenih oblasti za kupanje u skladu sa minimalnim standardima kvaliteta i tako su klasifikovani kao "dovoljni" ili bolji. 95,7 odsto je klasifikovano kao "izvrsno". Nijedno kupalište u celoj zemlji nije klasifikovano kao "loše".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 283 idi na stranu