Izvor: A. Mikata

Autor: {"id":547017,"id_news":1530108,"name":"","surname":"A. Mikata"}

Više od 83 odsto građana Srbije planira da predstojeći odmor provede u Grčkoj, prema anketi koju tradicionalno sprovodi Nacionalna asocijacija turističkih agencija JUTA, što je dosadašnji rekord u istraživanjima.

Činjenica je da je i lane oko 800.000 naših turista putovalo u Grčku, pa je mnoge zabrinula najava grčkih vlasti da su od 7. aprila počeli da primenjuju regulativu EU prema kojoj svi državljani zemalja koje nisu potpisnice Šengenskog sporazuma podležu sistematičnom pregledu na granici.

To bi trebalo da znači da će zbog provere u bazi podataka, gužve tokom pasoškog pregleda biti neuporedivo veće.

"Ova odluka će pre svega važiti za putnike koji će avionom putovati u Grčku, ali nova regulativa neće stvoriti gužve na drumskim graničnim prelazima", kažu za Novosti u Grčkoj turističkoj organizaciji.

Ipak, polovina svih čarter-letova sa beogradskog i banjalučkog aerodroma sleće na destinacije u Grčkoj, pa je i ova ublažena najava iz Grčke mnoge zabrinula.

"Odluka o strožoj kontroli na granici neće uticati na predstojeću sezonu", kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA, i dodaje da grčke vlasti svake godine najavljuju strože kontrole, ali da, kada vide kakve su gužve na granici, turiste puštaju bez ikakvih problema.

Ilustracija / Foto: Depositphotos/stadtratte

Šta sme da se unese?

Grčka je od 2017. godine uvela i strogu kontrolu namirnica koje turisti mogu da unose u tu zemlju, a spisak je isti i za ovu sezonu. Tako, recimo, u Grčku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU, što se odnosi na Srbiju.

Ipak, dozvoljeno je sa sobom poneti do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili formula hrane za bebe, kao i hranu za posebne potrebe. Na letovanje može da se ponese i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Voće i povrće može da se unese u Grčku, u količini do pet kilograma. U ličnom prtljagu može da se nosi do litar alkoholnog pića, ukoliko je turista punoletan, ali samo ukoliko udeo alkohola u piću ne prelazi 22 odsto. Može da se ponese i četiri litra vina i 12 litara piva, kao i 40 cigareta.

Sve to važi isključivo za turiste koji putuju kolima, a ne avionom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.