Mikonos / thinkstock
Mikonos / thinkstock

Ovo su tri najlepša grčka ostrva, da li se slažete?

Podeli

Grčka ima jednu od najrazuđenijih obala na svetu, pa se može pohvaliti sa oko 6.000 ostrva.

Ovog puta vam predstavljamo neka od najpoznatijih mediteranskih odredišta - ostrva Kos, Krit i Mikonos.

Kos

Kos / thinkstock
Kos / thinkstock

Ostrvo Kos se nalazi blizu turske obale (udaljeno je svega četiri kilometra) nasuprot zalivu Gokova. Najviši vrh ostrva je Dikaio (843 metra). Ostrvo su prvobitno naselili Karinjani s maloazijskog kopna.

Zahvaljujući Homeru znamo da je jedan odred s Kosa učestvovao u Trojanskom ratu. Istorija ostrva bila je burna i pokoravali su ga brojni narodi (Otomansko carstvo, Rimsko carstvo, Mletačka republika), a tragovi prošlosti i danas privlače brojne turiste iz celog sveta.

Krit

Hanja / thinkstock
Hanja / thinkstock

Zanimljivo je da je Krit peto najveće ostrvo u Sredozemnom moru. Na njemu se razvila minojska civilizacija (od otprilike 3000. pre nove ere do 1400. pre nove ere), jedna od najstarijih u Evropi. Osim zaostavštine iz antičkih vremena, tu je i Venecijski dvorac u Retimnou, Samarijski klanac i mnogi drugi manji klanci (Agia Irini, Aradena itd).

Mikonos

Mikonos / thinkstock
Mikonos / thinkstock

Ovo ostrvo je najpopularnije među mladim turistima. Deo je Kiklada i nalazi se između ostrva Tinos, Siros, Paros i Naksos. Današnji Mikonos je jedno od najpoznatijih kosmopolitskih turističkih odredišta u Grčkoj, zbog raznolikog noćnoog života, velikog broja barova i noćnih klubova, ali i peščanih plaža.

strana 1 od 190 idi na stranu