Izvor: B92

Zato što spaja more i planinu, zato što spaja Grčku i Tursku...

Ako ne možete da se odlučite da li želite da letujete u Turskoj ili Grčkoj, onda je možda bolje da posetite Samos – grčko ostrvo koje je od Turske udaljeno jednim kanalom, tačnije nešto više od 1.000 metara!

Grci vole da kažu da je Samos jedno od retkih ostrva koje sebi nije dozvolilo da se previše razmazi, a i izgledom ne liči na ostala – brdovito je sa najvišom tačkom na planini Kerketefs na 1.433 metra. Samim tim je i Samos među retkim ostrvima povoljnim za razvoj poljoprivrede.

Ipak, šljunkovite plaže su ono što ga čini savršenim za godišnji odmor, posebno ako dolazite na odmor sa decom, a od desetine popularnih plaža sigurno je da ćete pronaći neku koja vam najviše odgovara.

Egej / depositphotos.com

Poznat je Samos i po burnoj istoriji, a baš na ovom ostrvu rođen je čuveni matematičar Pitagora i filozor Epikur. Bio je i glavni trgovački centar u vreme antičke Grčke.

Osim toga, ostrvo je dovoljno veliko da ne morate letovati uvek u istom letovalištu. Manja mesta, poput Potokakija ili gradovi potput Pitagorije idealno su mesto da se smestite.

Obala Samosa / depositphotos.com

Što se cena i smeštaja tiče, Samos spada u „jeftinija“ ostrva, tačnije ona koja će vam pružiti mnogo za malo novca, a odnedavno se nalazi i u ponudi naših agencija.

Zanimljivo je da je Egejsko more u ovom delu vrlo nepredvidivo, pa tako postoje plaže na kojima se možete kupati celog leta, a postoje i one na kojima je temperatura vode toliko niska da se poredi sa Antarktikom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.