Pogled sa tvrđave / thinkstock
Pogled sa tvrđave / thinkstock

Grčki grad za koji mnogi od vas nisu čuli, a tako bi vas lako očarao

Podeli

Elegantna venecijanska luka sa impozantnom tvrđavom visoko na brdu i zidovima koji se protežu sve do mora grleći tople kvartove kamenih sokaka. Nafpaktos je živopisan gradić građen u obliku amfiteatra u Korintskom zalivu koji svojim šarmom očarava posetioce koji ga prvi put obiđu.

Nafpatikos je naseljen hiljadama godina. Iskusio je periode burne istorije i brojnih osvajanja, a sve je kulminiralo Bitkom kod Lepanta (kako se drugačije naziva ovaj grad) 1561. godine koja je prekinula širenje otomanske vlasti prema zapadu pobedom evropskih hrišćanskih snaga. U bici je povređen i pisac dela “Don Kihot“, Migel de Servantes. Stoga njegova statua danas krasi zapadni deo luke, takozvani park Servantes.

Ulaz u luku / thinkstock
Ulaz u luku / thinkstock

Venecijanska luka sa dve kule na ulazu ostaviće vas bez daha jer upravo ovde kuca srce grada. Idealno mesto za uživanje na kafi ispod platana sa pogledom na zidove tvrđave koji uranjaju u more.

Ne propustite ni da se prošetate Stenoparazom, kaldrmom u kojoj se nalaze razne tradicionalne građevine, ali i gde je nekada bila pijaca.

Neverovatan pogled na čitav grad pak, doživećete ako obiđete zamak na visini od 200 metara. Radi se o jednom od najočuvanijih zamaka u Grčkoj, koji ima više utvrđenja građenih u sukcesivnim fazama od antike do osmanske dominacije. Istorijski dvorac nikada nije osvojen, samo je predat Turcima nakon pregovora. Sadašnji izgled, međutim, duguje Mlecima.

Ulicama Nafpakosa / thinkstock
Ulicama Nafpakosa / thinkstock

U kvartu Botocareika nalazi se istoimena kula koja se gradila u više faza od 15. veka i koja se koristila kao dom svih gradskih vladara, a danas je muzej koji svedoči o istoriji bitke.

U neposrednoj blizini ćete imati prilike da viditei “Gvozdena vrata“ (Sideroporta), jedinstvenu kulu koja spaja okrug luke sa okrugom oko džamije, a malo dalje i drugi bastion u kojem se nalazi sat Nafpaktosa iz 1914. godine na lokaciji sa prekrasnim pogledom na zaliv.

Idealno vreme da posetite ovaj grad, udaljen tek oko 200 kilometara od Atine, jesu proleće i jesen, kada je vreme idealno za sedenje u gradskim tavernama i šetnjama do tvrđave.

strana 1 od 202 idi na stranu