Izvor: B92

Nema mnogo sela tako snažnu i živu vezu sa istorijom i kutlurom kao Mecovo. I to na svakom nivou. Od starijih stanovnika koje ćete svakodnevno viđati u tradicionalnoj nošnji do arhitekture kamenih kuća sa crvenim krovovima.

Folklorni muzej Mecova otvoren je još 1955. godine, a smešten je u obnovljenoj Tosicasovoj vili od kada živi u zidovima nekih prošlih vekova. Oružje i mačevi, neprocenjivi tekstil i vez, nakit, kostimi, pa čak sedla od zlatnog veza provešće vas kroz vreme. Ipak, u skladištu barona Mihalisa Tosicasa i Evangelosa Averofa ogleda se današnja veličanstvenost Mecova. Galerija E. Averof je pravi mali trezor umetnosti, sa radovima najvažnijih grčkih slikara iz 19. i 20. veka.

U sokacima i na trgovima sela bezbroj je taverni koje obećavaju kontinentalne ukuse grčkih poznatih pita. I budite sigurni da će vas ti ukusi „zadržati“ malo više na otvorenom, ali i na hladnoći (1.150 metara nadmorske visine).

Mecovo / screenshot

Doživljaj Mecova će na sasvim novi nivo podići jedna čaša vina. Možda je najbolje da tu čašu vina popijete u jednom od najsavremenijih i najinteresantnijih podruma vina u čitavoj Grčkoj u kom se nalazi preko 1.200 buradi od hrasta.

Kako je ovo jedan od najvažnijih lokaliteta u Mecovu, imaćete prilike da odgledate i film koji će vam pružiti bolji uvid u to kako se vino proizvodi, ali kasnije ćete i lično prisustvovati izradi etiketa, što će ovo iskustvo učiniti nezaboravnim.

Hotelčić koji se nalazi odmah pored podruma vina je Epir u pravom smislu te reči, pa ćete u sobi imati stare tkane jastuke i druge dekorativne elemente karakteristične za ovo područje, a sve to u udobnom i savremenom ambijentu. A tek ujutru kad se probudite i kada vas dočeka bogat grčki doručak uz ljubaznost domaćina...

E, upravo zbog toga Mecovo je jedno od najznačajnijih sela u Grčkoj, a i šire.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.