Kitnos / thinkstock
Kitnos / thinkstock

Kitnos: Kikladski raj koji zavodi svojom jednostavnošću

Podeli

Prelepo ostrvo zapadnih Kiklada uspešno se krije od turista, a nudi baš sve ono što vam je potrebno za savršen odmor.

Reljef Kitnosa je posebno zanimljiv - gole vulkanske padine i popodnevna svetlosna igranka iznad njih dok se vozite magistralnim putem, okosnicom ostrva. Kitnos je raznovrstan, a to ćete shvatiti tek kada ga dobro upoznate – razbacane kapelice, dva centralna naselja (Hora ili Mesarija i Driopida, pećine, ruševine drevnih hramova i srednjovekovnih zamkova, lekoviti izvori, stari rudnici, zelene oaze i još mnogo toga. A pravo lice Kitnosa je baš ono koje vama odgovara.

Kitnos / thinkstock
Kitnos / thinkstock

Uvek odiše jednostavnošću i osećajem intimnosti. Dostupan je u svakom pogledu, da li iz luke Pirej ili Lavrija. Krajem avgusta pun je ljudi, pretežno Grka, koji su se zbog krize okrenuli najbližim i najekonomičnijim ostrvima.

A na Kitnosu možete naći sve – tradicionalna jela kao što je sfungata, odnosno kroketi od sira sa izrendanim domaćim sirom, tarahtu – domaće jelo od krompira i jaja, ali i ostale grčke ukuse. Obroke možete začiniti i vinom domaće proizvodnje u nekom od mnogobrojnih restorana u gradu tipičnog kikladskog stila.

Plaža Kolona / thinkstock
Plaža Kolona / thinkstock

Na šest kilometara zapadno od grada nalazi se najprepoznatljivija plaža Kolona na kojoj se možete kupati sa obe strane, a na šest kilometara severno od grada nalazi se Lutra, najkomercijalizovanija plaža na ostrvu na koju treba poraniti zbog gužve.

Kitnos nudi još mnoštvo prelepih plaža i uvalica poput Kanalje, Episkopi, Agios Dimitrios, Apokrusi, Agia Irini, Gaiduromantre i Kalo Livadi, pa svako može pronaći nešto za sebe.

Kako do Kitnosa?

Avionom od Beograda do Atine po ceni od 140 evra za povratnu kartu, pa trajektom do ostrva (38 evra povratna karta). Smeštaj se u gradu kreće od 50 evra za dvokrevetni apartman, pa naviše.

Pratite 92Putovanja na Instagramu!
strana 1 od 17 idi na stranu