Melisani, Kefalonija / thinkstock
Melisani, Kefalonija / thinkstock

Magija skrivenih grčkih pećina: Evo gde ćete naći najlepše

Podeli

Otkrijte prirodna čuda grčkih pećina, koje dobijaju neverovatnu plavu boju kada se svetlost sudari sa vodom…

Legenda koja stoji iza Melissani pećine u Kefaloniji nam govori da je ona nazvana po nimfi slomljenog srca, Melissani, koja je oduzela svoj život kada odbijena od strane boga Pana. Ona se nalazi na dva kilometra od Samija i često je na listi najlepših atrakcija sveta koje priroda može da nam ponudi.

Kako bi došlo do ove pećine, gosti se moraju provući kroz podzemni prolaz, a nakon toga počinje prava zabava. Čamac vas odvodi do centra pećine koja se originalno sastojala od dve dvorane. Njen krov se urušio pre oko hiljadu godina nakon zemljotresa, što je stvorilo prirodni prozor kroz koji dopier prirodna svetlost i boji vodu neverovatnim plavim tonovima.

Papanikolis, Lefkada / thinkstock
Papanikolis, Lefkada / thinkstock

U pitanju je čudesan prizor, koji dobija dodatnu dozu magije zbog mirnoće vode. Sama pećina je otkrivena 1951.godine, a njeni stalaktiti datiraju od pre 20.000 godina prema procenama naučnika. Malo ostrvo izviruje u centru jezera koje se u njoj nalazi, gde su otkriveni dokazi obožavanja boga Pana u prethodnim decenijama. Na vrhu ove većine nalazi se predivno zelenilo koje stvara neponovljivi kontrast sa svetlucavom plavom vodom.

Lefkada je čuvena po svojim tirkiznim vodama i belim peščanim plažama, koje su nastale uz pomoć krečnjačkih stena, koje uz to kreiraju brojne pećine uz obalu ovog ostrva. Maleno ostrvo Meganisi, na samo dvanaest nautičkih milja istočno od Lefkade, dom je Papanikolis pećine, koja je svoje ime dobila po podmornici koja je u njoj bila sakrivena tokom II svetskog rata.

Plave pećine, Zakintos / thinkstock
Plave pećine, Zakintos / thinkstock

Veličina ove pećine je neverovatna, a ona je ujedno druga najveća u Grčkoj. Ako je posetite, imaćete priliku da uživate u spektakularnom plesu sunčeve svetlosti po kristalno bistro površini vode, što dodatno razbacuje plave tonove preko zidova i stalaktita.

Ako ne možete odoleti i uskočite u vodu, bićete nagrađeni odmorom na predivnoj malenoj plaži smeštenoj u najudaljenijem delu pećine.

Plava pećina Kastelloriza je najslavnija atrakcija ovog ostrva i bez pogovora jedna od najlepših grčkih pećina. Dolazak do nje nije baš lagan – ulaz je visok oko jednog metra, tako da vam je potreban mali čamac, mirno more i još mirniji nervi. Ipak, na kraju ćete shvatiti da su se vaše muke isplatile, čim ugledate refleksiju sunčeve svetlosti u vodi, koja je pretvara u bazen tirkizno plave boje.

Plave pećine Zakintosa nalaze se u severnom delu ovog ostrva i nisu pećine zapravo u pravom smislu reči, već ostaci pećina koje je uništila voda. Kao glavni deo svake posete Zakintosu, ove pećine su dostupne čamcem, kojim će kapetan upravljati ispod predivnih belih lukova dok se posetioci dive predivnoj plavoj vodi.

Pećine Alonisosa / thinkstock
Pećine Alonisosa / thinkstock

Plave pećine Alonisosa su pravi kontrast njegovoj divljoj i kamentoj obali, a najčuvenija od njih nalazi se između plaža Strovili i Lalarias. U pitanju je bela trougaona pećina koja uramljuje opčinjavajuće plavu vodu, dok se njene boje prelivaju u beskrajni spektar nijansi kako se sunce kreće po nebu.

Jedna od najvećih prednosti ove pećine je činjenica da je ona nepoznata za veliki broj ljudi, tako da ćete, ako se usudite da odete do nje, imati prilike da u njoj uživate skoro pa sasvim sami, piše "LuxLife".

Pratite 92Putovanja na Instagramu!
strana 1 od 17 idi na stranu