Ulice Specesa / thinkstock
Ulice Specesa / thinkstock

Grčko ostrvo na kom se odmarala samo svetska aristokratija

Podeli

Speces, aristrokratsko ostrvo Saronskog zaliva, nekada su zvali Pitijusa. Novo ime je dobilo zahvaljujući cveću i aromama koji se na njemu mogu osetiti.

Prekriveno borovima i grandioznom arhitekturom, Speces je ostrvo na kojem su se družile grčka i strana aristrokratija početkom 20. veka. Ostrvo je bilo rezervisano samo za aristokratiju, koja je ovde organizovala zajednička letovanja, večere i događaje na samo sat od Atine.

Plaže Specesa / thinkstock
Plaže Specesa / thinkstock

Modernizovan, a podjednako luksuzan hotel Posejdon grand izgrađen 1912. godine i dalje odslikava duh te epohe.

Krenete li putem stare luke nailazite i na Muzej Laskarina Bubulina, ratnog heroja čija statua stoji ispred hotela, kao da i dalje očekuje neprijateljske brodove.

Ostrvo je nekada bilo i dom žestokih borbi pirata, ali je poznato i po svojim harizmaitčnim moreplovcima. Takođe, zvezde sa A-liste mogu se videti u tavernama na obali tokom čitavog leta, a kosmopolitski duh oseti se cele godine.

foto: thinkstock
foto: thinkstock

Gde se kupati?

Zogrei, pećina Bekiris u Agi Anargiriju i Agia Marina idealna su mesta za kupanje na kojima ćete videti pravu prirodnu lepotu Specesa.

Ostrvo je u isto vreme slikovito, elegantno, autentično i staromodno. Nije podleglo masovnom turizmu i modernizaciji. Od kaldrmisanih puteva sa lepim dizajnom mozaika stvorenim krajem osamdesetih, do kočija pod zvezdama i kristalnim vodama, Speces ima jedinstvenu privlačnost.

Kako iz Srbije?

Letom iz Beograda do Atine (povratna karta oko 200 evra), a zatim trajektom iz Pireja sat i 45 minuta (povratna karta 38 evra, bez automobila). Smeštaj na Specesu možete naći već po ceni od 60 evra po noćenju za dve osobe.

Pratite 92Putovanja na Instagramu!
strana 1 od 15 idi na stranu