Izvor: B92

Jedan svet svakog jutra se izdiže iznad Portare, impozantne kapije antičkog hrama koja dominira na ulazu ostrva i ponosno ostaje da nas podseća na Apolona, kome je, pored Zevsa, Naksos bio dom.

Ova dva čuvara daju značaj jednom ostrvu koje se kupa u suncu, ali i nudi druge kvalitete – miris majčine dušice i palih smokava, kozice koje jure po padinama, auru plemenitosti koja se oseti u svakoj gradskoj uličici, ali i tragove Mletačke republike koja je nekada vladala ostrvom.

Uske ulice su savršene za romantične šetnje, ali nikako ne smete propustiti ni zalazak sunca iza Grota, pored glavne luke. A možete da posmatrate zalazak i uz fenomenalne koktele u Citron baru koji se nalazi na sredini priobalnog puta ka gradu.

foto: thinkstock

Ukusi tradicionalne kuhinje i miris sira koji dopire iz Ciblakija, prodavnice koja postoji još od 1938. godine, učinili bi i Francuze ljubomornim. I sve je to lepo i ukusno, ali ako napustite Naksos a niste probali domaći sladoled i ukusne vafle iz Vafl hausa, onda kao da niste ni bili. Gužva je, ali je vredno čekanja.

Ipak, Naksos su prvenstveno njegove peščane plaže i prozirno plavo more. U potezu od Agia Ane do Agios Prokopiosa nailazite na plažu Plaka na kojoj ima nekoliko barova, a tu je i čuvena taverna „Paradiso“, na pesku, sa grčkom zastavom i lampicama koje su na svakoj razglednici Naksosa. Za one koji bi pak, da izbegnu gužve postoji mnogo plaža koje su omiljene surferima kao što je Mikri Vigla, ali i Glifada, na kojima ćete naći skromnije restorane sa domaćim prozivodima i hranom. Malo dalje, na glavnom putu nalazi se ponosna Aksiotisa, šareno i svečano mesto finih ukusa. Za slatkiše tokom lenjih popodneva sedite na autobus i idite jednu stanicu dalje u Halki, „kulturno“ selo Naksosa, gde se održavaju festivali, i probajte neverovatno ukusan galaktobureko i pitu od narandže.

foto: thinkstock

Posle Halkija obavezna je poseta Pirgo Vazeju, gde se tokom leta održavaju posebni umetnički događaji, a rodno je mesto mnogih grčkih umetnika. Krenete li dalje seoskim putem, doći ćete do Harisove taverne, pa i do sela Kuros, u kojem ćete imati osećaj kao da ste upali u vremensku mašinu.

Naksos, zapravo odslikava dugu istoriju koja je počela još u antičko doba. Ovde ne dolazite zbog noćnog života već zbog neverovatne lepote spojene sa dugom tradicijom Grčke.

Pogledajte na mapi gde se nalazi ostrvo Naksos:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.