Izvor: B92

Svetlucave kreč-bele formacije stena, skrivene pećine i tirkizno more u kontrastu oduzimaju dah i čine Milos jednim od najimpresivnijih grčkih ostrva.

Vulkansko ostrvo u Egejskom moru u Kikladima, gde je pronađena statua Afrodite sa Milosa, jedinstveno je po svojim belim stenama, rajskim plažama i tirkiznom moru.

“I Grci i stranci znaju da je svako grčko ostrvo poseban svet. Milos je pak, drugačiji“, kaže Leonidas Fotinos, stanovnik ovog ostrva. – “Na Milosu je magnetska moć prirode toliko jaka da može preplaviti sva vaša osećanja. Zato mi volimo da živimo ovde, a turisti se posebno oduševe kada ga otkriju.“

Fotinos, čiji je otac rođen na Milosu, osećao je neverovatnu nostalgiju za ostrvom, da se pre 25 godina i vratio na njega i pokrenuo turističku agenciju. Od tada je svedočio Bolivudu, koji je ovde snimao filmove, modnim kućama koje su upravo Milos birale za svoje editorijale, ali i mnogim pevačkim zvezdama koje su na njemu ekranizovale svoje hitove.

Verovali ili ne, na samo 150 kvadratnih kilometara nalazi se čak 77 plaža, a mi vam izdvajamo neke od najlepših:

Sarakiniko

Sarakiniko / thinkstock

Ako postoji nešto što može dočarati površinu Meseca, onda je to ova plaža. Ravne, bele stene u kombinaciji sa tirkiznim Egejskim morem čine jedinstven pejzaž.

Papafragas

Papafragas / thinkstock

Tamo gde se dve ogromne stene susreću formirala se peščana plaža, a more dolazi kroz prolaz formirajući kanal do nje. U blizini ove plaže nalaze se ostaci Filakopa, grada u kojem je živela civilizacija tokom neolitskog perioda.

Firaplaka

Firaplaka / thinkstock

Kratko planinarenje dovešće vas do plaže koja obiluje belim oblucima nad kojima se nadvijaju stene.

Cigrado

Cigrado / thinkstock

Svi manevri koje stene mogu izvesti nalaze se na kupalištu Cigrado. Pećina od tri metra i plivanje u zatvorenom nisu za svakoga, ali oni najodvažniji ovde će pronaći pravo mesto za sebe.

Firopotamos

Firopotamos / thinkstock

Šarmantne ribarske kućice belih zidova i plavih prozora i vrata su zapravo centar Milosa, gde se prostire peščana plaža na 100 metara, a iznad zaliva nalazi se crkva Svetog Nikole.

Kleftiko

Kleftiko / thinkstock

Do Kleftika se može doći samo brodom iz luke Adamantas, a postoji i razlog za to – ovako nešto niste videli! Bele stene u obliku kula koje izviru iz mora i veliki broj malih prolaza kroz koje možete plivati. Inače, ime plaže dolazi od grčke reči "kleftes" (lopovi) i odnosi se na pirate koji su baš na ovom mestu skladištili sve što su krali.

Paliorema

Paliorema / screenshot

Ova plaža je dom nekadašnjeg rudarskog grada Tiorihio, a pomalo sablasna pozadina daje vam utisak da se kupate u otvorenom muzeju. Zlatan pesak, čista voda i raznobojni obluci čine jedinstvenu scenografiju. Do nje ćete najbrže doći seoskim putem iz Zefirije ili čamcem.

Pećina Skija

Peæina Skia / screenshot

Plaža unutar pećine nastala je kada se njen krov urušio i ostavio veliku rupu do koje dopire sunce. Negde će je nazvati i smaragdnom pećinom, a do nje se može doći manjim čamcima koji jedva uspevaju da prođu kroz prolaz u srce ovog prirodnog čuda.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.