foto: thinkstock
foto: thinkstock

Svake godine letujete u Grčkoj? Evo šta bi trebalo da znate

Podeli

S obzirom na to da preko milion Srba godišnje letuje u ovoj zemlji, Grčka nije nepoznanica srpskom narodu, ali grčki jezik svakako jeste. Tek nekolicina naših građana zna osnovno sporazumevanje na grčkom.

Direktorka Škole stranih jezika Hellas i profesorka grčkog jezika Ivana Bušić Janković savetuje da se u Grčkoj ne oslanjate previše na engleski jezik jer ga većina Grka i ne govori. Posebno oni stariji.

“Za razliku od starije populacije, mladi uče engleski u redovnim školama, mnogi u školama za strane jezike i za njihov nivo znanja se može reći da je na zavidnom nivou. Jedini problem je izgovor, jer je veoma specifičan, pa se može desiti da ih uopšte ne razumete“, kaže ona u razgovoru za 92putovanja i savetuje da naučite nekoliko elementarnih izraza na grčkom kako biste dobili ono što vam je potrebno.

Evo nekih osnova:

Za koji prevoz se vi odlučujete kada planirate odmor u Grčkoj? ☺️🇬🇷

A post shared by Škola HELLAS (@skola_stranih_jezika_hellas) on

Na severu Grčke situacija je čak obrnuta – Grci su se potrudili da nauče pokoju reč na srpskom.

“Rekla bih da je to iz poštovanja prema našem narodu, koji u velikom broju letuje u Grčkoj, ali i radi lakše komunikacije sa turistima. Ono što je najvažnije jeste da su Grci veoma ljubazan i gostoprimljiv narod, koji će se potruditi da vas ugosti tako da se osećate kao kod kuće. Makar su moja iskustva do sada takva.“

Kao velikom zaljubljeniku u Grčku, njen narod, jezik i kulturu, Ivani nije lako da izdvoji samo jednu destinaciju koju bi preporučila našim čitaocima. Zbog spoja netaknute prirode, kulture i tradicije izdvojila bi Peloponez, a što se ostrva tiče jedno je bez premca.

“Izdvajam Krit kao poseban deo Grčke koji ne bi trebalo zaobići. Pre odlaska u bilo koju regiju Grčke, a posebno na Krit, preporučila bih svima da se informišu o lokalitetima koji se mogu posetiti, kako ih ne biste zaobišli.“

Ivana Bušić Janković
Ivana Bušić Janković

Nažalost, grčki jezik je većini našeg naroda i dalje nepoznanica, a teškim nam se čini ponajviše zbog alfabeta. Kako o knjizi ne treba suditi na osnovu korica, tako treba i grčkom dati priliku.

“Grčki jezik nikoga ne ostavlja ravnodušnim. To je jezik koji ne možete prepoznati na osnovu znanja nekog drugog jezika i upravo zbog sopstvenog alfabeta intrigira ljude. Veliki broj ljudi se opredeljuje za učenje grčkog jezika zbog čestog letovanja u Grčkoj, ali i zato što žele da nauče neki potpuno drugačiji jezik od onih koje znaju. Sa sigurnošću mogu reći da je grčki jezik u potpunosti savladiv, te ukoliko mu se posvetite na pravi način, i nije toliko težak. Svakako probajte“, zaključuje Ivana u razgovoru za naš portal.

Pratite 92Putovanja na Instagramu!
strana 1 od 16 idi na stranu