Izvor: B92

Itaka je drugo najmanje od sedam jonskih ostrva i, za razliku od Kefalonije, Lefkade i Krfa, manje je poznato. Ali, kakvu tek istoriju ima...

Glavno mesto na ostrvu je gradić Vati, a tu su i naselja Perahori, Lefki, Stavros, Platritisa, Anogi, Egzogi, Frikes i Kioni.

Ostrvo ponajviše duguje slavu grčkim mitovima, a zahvaljujući Homerovim epovima Ilijadi i Odiseji, postojbina je grčkog heroja Odiseja.

Pogled na Vati /thinkstock

Zanimljivo je da je ostrvo upravo dobilo ime po tome, pa se tako naziv „itaka“ koristi u literaturi da označi cilj, nostalgiju za zavičajem i povratak.

Ostrvo je naseljeno još nekoliko vekova pre nove ere, a Rimljani su ga osvojili u drugom veku p. n. e., pa je kasnije postalo deo Vizantijskog carstva. Nakon što su ga Normani osvojili u 12. veku, pa posle kratke vladavine Turaka, došlo je u ruke Venecije.

Plaža Gidaki /thinkstock

Potom su je okupirali Francuzi krajem 19. veka da bi ga konačno 1864. godine pripojili Grčkoj.

Danas na ostrvu živi 2.502 stanovnika, a govori se da preko 13.000 ljudi poreklom sa Itake živi širom sveta. Najviše ih je u Atini, SAD i Australiji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.