Izvor: B92

Malo ostrvo Spinaloga na kojem je 50 godina živela kolonija obolelih od lepre, trenutno je jedna od najvećih znamenitosti Krita.

Spinalonga je druga najposećenija istorijska znamenitost na Kritu, odmah posle arheološkog nalazišta Knosos, a u julu i avgustu prošle godine preko 4.000 ljudi posetilo je ovo ostrvo.

Štaviše, ostrvo se našlo i na listi „Dejli mejla“ gde se ubraja u top 10 najjezivih mesta na zemlji.

foto: thinkstock

Ostrvo koje se nalazi u zalivu Elunda, na severoistočnoj strani Krita naseljavala je kolonija obolelih od lepre od 1903. do 1957. godine. Poslednji stanovnik ostrva, sveštenik napustio je ostrvo 1962. godine.

Do ostrva se lako može doći iz Plake, Elunde i Agios Nikolaosa.

foto: thinkstock

Od 1976. godine, zahvaljujući naporima grčkog Ministarstva kulture, Spinalonga je pod zaštitom UNESCO-a, a inspirisala je i mnoga umetnička dela. Jedno od njih je knjiga iz 2005. godine Viktorije Hislop “Ostrvo“, po kojoj je snimljena i televizijska serija pod istim imenom. I Britanci su takođe snimili seriju inspirisanu ovom pričom „Who Pays the Ferryman“.

Pogledajte jedinstveni snimak iz 1935. godine kada je ostrvo bilo naseljeno obolelima od lepre.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.