Izvor: B92

Kufonisja, u prevodu “gluva ostrva“ nimalo slučajno se ne zovu ovako. Namenjena su pravim ljubiteljima prirode, tišine i mira, a opet sadrže sve što vam je potrebno da biste proveli nezaboravan odmor u kom ćete uživati i biti bezbrižni. Potrebno je otprilike pola dana kako biste se navikli na opuštenu klimu ostrva i iskusili gostoprimstvo stanovnika koji će vam u tome ponajviše i pomoći.

Plaže kakve nigde niste videli

foto: thinkstock

Plaže na Kufonisja su magija za oči, a ovakva tirkizna boja mora se retko gde sreće. Do svih plaža možete stići lokalnim brodićem, automobilom ili autobusom, pa čak i peške.

  • Prva je plaža Fanos, pa sledi Pisina, namenjena za ljubitelje skokova. Malo pre plaže Pori videćete „Đavolje oko“, sačinjeno od malih špilja savršenih za ljubitelje plivanja.
  • Posle Porija ide Gala, što u prevodu znači „mleko“ i zaista opravdava svoje ime kada se posle jakih vetrova napravi gusta morska pena. E, tu se i te kako možete igrati sa talasima.
  • A uvek je tu i plaža u luci koja je savršena za vodene sportove.
  • Ako ste na ostrvu dovoljno dugo da obiđete sve plaže, onda se možete uputiti na izlet na Donji Kufonisi, divlje ostrvo sa rajskim plažama udaljeno tek 200 metara od gornjeg.

Istinska grčka kuhinja

foto: thinkstock

  • U taverni Kalofengo na plaži Pori možete probati jedinstvene grčke recepte i uživati u sjajnom ambijetu. Često se organizuju i muzičke večeri, a vrlo je moguće da ćete posle plaže zaginuti u ovoj taverni, ne želeći ni da se presvučete.
  • Kapetan Nikolas na severozapadnoj strani ostrva je savršeno mesto za škampe, a pazite ovo: Majka je kuvarica, a goste u tradicionalnoj taverni služe njene dve ćerke. Potpisujemo da ukusniju hranu nigde drugde nećte probati.
  • Kod Mihajla ćete ići kada vam dosadi morska hrana i kada se zaželite mesa. Osim mesa domaće proizvodnje, možete probati i meso divlje koze sa Kerosa.
  • Neo Remenzo je najbolja destinacija za svežu ribu koja dolazi pravo sa broda kapetana Jorgosa.
  • U centru mesta nalazi se taverna Bez premca (Ateriasti), a posle kupanja, tuša i šetnje po uličicama ostrva, sigurno je da ćete barem jednom završiti u njoj.
  • Prvi kafić koji je otvoren na ostrvu je Kalamia i nema šanse da ćete ga izbeći jer uglavnom samo ovde možete dobiti svoju dnevnu dozu wi-fi signala. Osim toga, sjajni kokteli i filozofski razgovori sa vlasnikom kafića ulepšaće vam boravak na ovom ostrvu.
  • A ako želite i dobar koktel i još lepši ambijent, znajte da je jedan od najlepših barova na grčkim ostrvima bar Sorokos. Obavezno popijte piće tamo.

Kako stići do ostrva?

foto: thinkstock

Nažalost, agencije u Srbiji ne nude putovanje na Kufonisja, ali to nije ništa što ne možete sami organizovati. Povratna avionska karta Beograd-Atina iznosi 180 evra, a povratna karta Pirej-Kufonisja 72 evra. Preko Booking-a možete naći smeštaj po meri u nekom od brojnih apartmana koji se nude, a prosečna cena noćenja za dvoje iznosi 90 evra.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.