Izvor: Tara Tomoviæ

Autor: {"id":506131,"id_news":1413948,"name":"","surname":"Tara Tomovi\u00e6"}

Ako biste morali da opišete Karpatos onda biste sigurno rekli da je to jedno nepregledno plavetnilo sa zaleđinom, koju čine visoke strme planine.

Desetine plaža znači desetine nijansi plave, od tirkizne na Apeli preko plave na Lefku do nebo plave na Afiartiju. Karpatos znači da igrate i plešete tradicionalni ples do zore na trgovima. Karpatos je kada se iznenadite što posle svakog koraka vidite drugačiji pejzaž. Karpatos je miris majčine dušice i pećnice u kojoj se priprema luk i kukuruz sa kimom.

Plaža Apela / thinkstock photo

Karpatos je plaža Arkasas sa koje puca pogled na Kasos, dok sunce zalazi iza Paljokastra, koji je nekada bio najpoznatija pijaca robova na Mediteranu. Karpatos predaje priče i o Jovanu ribaru iz Finika, tačnije o dolarima koje je odbio da bi se svakog jutra budio u svom blagoslovenom mestu. Karpatos je i američki akcenat grčkih iseljenika koji svakog leto dolaze srećni i odlaze melanholični. Karpatos su dobrodušni ljudi, rakija i mantinade. Naravno, i nezaobilazno crveno vino.

Stvoren božanskom rukom

Plaža Lefkos / thinkstock photo

Glavni grad Karpatosa je grad Karpatos ili, kako znaju da ga nazivaju Pigadija. Ostrvo je podjednako udaljeno od Rodosa i Krita, a najbliže njemu je ostrvo Kasos na desetak kilometara. Ostrvo je dugačko oko 50 kilometara, a široko svega 5 do 10 kilometara. Svako ko je obišao Karpatos slaže se da plaže izgledaju kao da ih je oblikovala božanska ruka - beli pesak, a ponegde i šljunak učiniće da se osećate kao da hodate po oblacima.

Kako stići do Karpatosa?

foto: thinkstock

Za dolazak do ostrva u Dodekanezu morate pametno planirati transport. Da li ćete ići iz Pireja, pa usput obići i još neko ostrvo, te tako skratiti put ili avionom, odluka je na vama. Znajte samo da od 1. juna trajekti mnogo češće saobraćaju kako bi što bolje služili turistima u sezoni.

  • Ako se pak, odlučite na put iz aerodromske luke to možete učiniti avio-kompanijama Sky Express ili Olympic Air za sat vremena i deset minuta. Cene karata kreću od 81 evro.
  • Trajektom iz Pireja put traje 17 sati, a cena karte počinje od 44 evra. Od Rodosa pak, put traje četiri sata, a sa kompanijom Blue Star Ferries karta košta 21 evro.
  • Povratna avionska karta od Beograda do Atine košta oko 230 evra
  • Smeštaj možete pronaći već po ceni od 60 evra za dvokrevetnu sobu, pa naviše. Imajte na umu da su cene u gradu više od smeštaja po obližnjim naseljima oko plaže.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.