Izvor: B92

Ostrvo na kojem pravoslavlje koegzistira sa drevnim grčkim duhom razmišljanja, slobode, zadovoljstva i prefinjenog Egeja stvarajući posebnu energiju...

Da budemo iskreni, kada je turizam u pitanju, Tinos spasava samo Crkva Device Marije. Ali na tome ne sme da se završi sve što on ima da ponudi!

Njegova religijska reputacija i zastupljeni verski turizam služili su tome da odvrate horde ostalih turista od ovog ostrva ostavljajući ga u srcu Egeja kao umetničko delo koje čeka da bude otkriveno i zapanji posetioce svojim turizmom na visokom nivou. A šta to podrazumeva? Pa, smeštaj, sjajne plaže, atrakcije, istoriju, hranu i zabavu koji su na zavidnom nivou, ali i u senci pravoslavlja.

Kako letovati na Santoriniju za 550 evra?

Plato ispred crkve Device Marije / 92putovanja

Ako niste vernik, onda ostrvo obavezno izbegnite 15. avgusta kada je Praznik Device Marije. Religijska histerija koja vlada na ovom ostrvu neće vam ni dozvoliti da se distancirate. Tada prebogati vernici zakrče ostrvo svojim skupim automobilima, koje parkiraju u luci, a spavaju u vrećama na zemlji, vodeći računa o tome da se probude rano ujutru kako bi ispunili svoju versku dužnost.

A Tinos je negde i pravi oksimoron. Isto ostrvo koje je toliko povezano sa pravoslavljem bilo je i mesto gde su pravoslavci morali da nauče da žive sa katolicima, ali i mesto na kojem je rođen drevni grčki duh misli i slobode, odnosno dom značajnog grčkog umetnika Janulisa Helpasa, koji kritikuje sa visine kule naziv najpoznatije plaže Sveto more.

Blizu, jeftino, prelepo: Grčka egzotika idealna za porodice

Crkva Device Marije / 92putovanja

Kako da ne volite ostrvo koje ima plažu Sveto more? Eh, da je to jedna jedina sveta plaža na ovom ostrvu – Sveti Fokas, Sveti Sostis, ima ih još...

Pet destinacija u Grčkoj za svačiji džep

Osim grada Tinosa, ostrvo obiluje i predivnim selima poput Pirgosa (grč. Tvrđava), koji je umetnički centar Tinosa. Fontana u centru sela posvećena je Grčkoj revoluciji iz 1821. godine, a kuće i dva muzeja koji su puni skulptura podsetnik su na dugu tradiciju ostrva. Tu su i sela Agapi, Arnados, Volaks, Kaloni, Komi, Steni, Isternija i Falatados.

Do ostrva se može stići trajektom kompanije Blue Star Ferries koji saobraća direktno iz Pireja. Takođe, možete iskoristiti priliku da posetite i prelepi Siros, odnosno Ermupolis - glavni grad svih Kiklada, koji je udaljen samo pola sata od Tinosa. Samo nekoliko kilometara od Tinosa nalazi se i njegov potpuno drugačiji komšija, Mikonos.

Niste posetili ove plaže na Sitoniji? Kao da niste ni bili

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.