Izvor: Tara Tomoviæ

Autor: {"id":505451,"id_news":1406743,"name":"","surname":"Tara Tomovi\u00e6"}

Za mnoge ljude leto i ostrvo su sinonimi za letovanje u Grčkoj. Kikladi, Dodekanez i Sporadi su puni turista iz celog sveta. Ipak, ne treba potceniti ni lepote Piliona, koji je idealan za porodice sa decom koje žele da se odmore i izbegnu gužve, a iskuse sve lepote grčke obale.

Pilion se nalazi na samo 260 kilometara od granice i jedno je od najpoznatijih grčkih poluostrva koje počinje u gradu Volosu, pa se proteže ka severu. Najbolji je spoj planine i mora, a temperature idu u prilog tirkiznoplavom moru i gustom zelenilu koje se sudara sa plažama. Pročitajte zašto bi Pilion mogao biti idealno odredište za vaše letovanje.

Plaža Milopotami

Najpoznatija plaža na Pilionu sastoji se od dva zaliva. Da biste došli do drugog morate proći kroz prirodan prolaz u jednoj steni. Od četiri popodne pa nadalje, stene prave prirodni hlad, a voda postaje kristalna. Ako dolazite u periodu između 5. i 15. avgusta, budite spremni da će biti više ljudi nego što ste očekivali.

Šetališta

Pilion je pun staza po prirodi i šetališta pomoću kojih možete upoznati savršenu prirodu grčkog poluostrva. Postoje putevi kojima je teže i kojima je lakše kretati se, ali i onih koji nisu podobni za ljude iznad određene starosne granice. Staza u kojoj ćete uživati svakako je ona od Cangarade do plaže Damuhari, gde se potom možete osvežiti.

Plaža Palci / Thinkstock photo

Luka Damuhari

Kad se već nađete na ovoj plažici videćete slikovitu luku sa brodićima koju su koristili Venecijanci tokom okupacije Egeja kao stanicu na kojoj su odmarali i skladištili još hrane na brodove. Obavezno svratite i u tavernu Barba Sterju da probate ribu.

Platan od hiljadu godina

U Cangaradi postoji poznati platan od hiljadu godina koji se nalazi na trgu Agia Paraskevi. Prečnik platana je 14 metara, a veličina njegovih grana se ne može odrediti. Svakako pokriva čitav kvadrat praveći svojevrsni kišobran koji stvara senku i pravi hlad. Zato ne propustite da popijete kafu ispod platana na ovom trgu.

Klima

Pilion je pun vrlina. Ako se nalazite pored mora, imaćete priliku da iskusite pravo leto, ali čim se popnete malo više u planinu osetićete kako vam svež i čist vazduh udara po licu. U planini nikada nećete osetiti letnju žegu, niti ćete se znojiti u snu. Štaviše, biće vam potrebno i jedno ćebence.

More

More na plažama Piliona je vrlo lepo i čisto, ali plaža Fakistra se izdvaja po svom stenovitom pejzažu. Nalazi se na istočnoj strani Piliona i potreban je mali napor da biste do nje došli. Nije previše teško ako to mogu roditelji s decom, a izgled plaže će vam sav trud brzo nadoknaditi. Tu se na severnom delu plaže nalazi i impozantna pećina u moru Megalomatas, koja je optočena stalaktitima, špiljskim ukrasima koji vise od tavanice prema podu pećine.

Selo Makrinica na Pilionu

Ostrvo na planini

Selo Trikeri, poznatije i kao selo „tri mora“, jer je okruženo zalivima Pagasitos na severu, Evoikosom na jugu i Egejem na istoku. Visoko na brdu nalazi se pomenuto selo koje sa svake strane gleda ka moru i ima snažno izraženu grčku tradiciju. Njegovi stanovnici su bili sjajni ribari, mornari i trgovci. Vredno je pomenuti i Crkvu Svete Trojice u kojoj se nalazi Napoleonov prestol koji su kapetani kupili u Barseloni.

Provod?

Poluostrvo je prilično mirno kada je noćni život u ptianju. Mesto Agios Joanis je jedino živo noću, iako nije najpoznatije mesto na Pilionu. Ipak, postoji jedan bar u kom se možete dobro provesti. Nalazi se u Cangaradi i zove se „Skala“, a ako dođete kada je vlasnik raspoložen, brzo ćete se naći u velikom društvu i videti sebe kako naručujete omiljene pesme.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.