Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail
Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Srpski planinar osvojio svetske vrhove: "Da nisam odustao tada, ne bih bio među živima" VIDEO

Podeli

Kako izgledaju planinske ekspedicije u ekstremnim uslovima, za emisiju "150 minuta" otkrio je iskusni srpski planinar Zoran Kontić, član Upravnog
odbora Planinarskog saveza Srbije i planinski vodič.

O osvajanju vrhova Himalaja ili Anda često smo slušali u svetskim dokumentarcima, ali da biste osvojili Everest, morate prvo osvojiti Avalu.

"Nije stvar u cilju, nego u putu", reči su prvog srpskog alpiniste Dragana Jaćimović, koji se popeo na Mont Everest. Ako ne možete da nađete ozbiljno zadovoljstvo u šetnji Avalom, a imate za cilj svetske ekspedicije, bolje da ne krećete. Stajati na vrhu od skoro 9.000 metara znaci da, da biste opstali, morate odmah nazad. Zbog toga, ako ne uživate u šetnji šumom i ne uživate u prirodi, savetujem da u startu odustanete", objašnjava Kontić.

Zoran Kontić popeo se na neke svetske vrhove, o kojima mnogi mogu samo da sanjaju.

"Peo sam se na Kavkaz, zapadni Elbrus, koji je najveći vrh evropskog kontinenta, severni vrh Ankogakve, koji je najveći vrh na južnoj hemisferi, na neke vrhove na Himalajima, na Denali, Severna Amerika, od čega sam na kraju odustao. Nekad je uspeh i kada shvatite da ne možete, jer sada ne bih mogao ovde da sedim sa svojih deset prstiju", objašnjava on.

Međutim, šta je potrebno uraditi pre samog planinarenja, Zoran Kontić otkriva.

"Da biste bili sigurni na ovakvih ekspedicijama, potrebno je na početku proći obuku, gde se stiču znanja, veštine i iskustvo. Dovoljno puta upotrebiti to znanje i veštinu, pozitivnu motivaciju, dobre ljude oko sebe. Kad kažem dobre ljude, podrazumeva se da su dobro obučeni, te su to osnovni uslovi za bezbedno planinarenje", istakao je Kontić.

Detaljnije pročitajte u video-zapisu u nastavku teksta:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5168 idi na stranu