Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Austrija predstavila "klima frendly" vozove: Sporiji ali daleko komforniji FOTO

Podeli

Novi noćni vozovi predstavljeni su u Beču povodom obeležavanja 100 godina postojanja austrijske kompanije

Austrijska javna železnička kompanija OeBB predstavila je najnoviju generaciju noćnih vozova u Evropi u trenutku kada ovaj sporiji, ali mnogo manje zagađujući način prevoza počinje da se vraća u modu.

"U poređenju sa starim noćnim vozovima, koji su bili pomalo tmurni, ovo je veliki luksuz. Ludo", rekla je za AFP 69-godišnja penzionerka Rozmari.

Novi noćni vozovi predstavljeni su u Beču povodom obeležavanja 100 godina postojanja austrijske kompanije.

"Svaki kilometar vozom je kilometar za zaštitu klime i doprinos boljoj budućnosti", rekla je austrijska ministarka životne sredine Leonor Gevesler za AFP.

Više komfora, uključujući i tuševe, imaće putnici u vozovima koji bi 10. decembra trebalo da počnu da saobraćaju na relaciji Beč – Hamburg i Insbruk – Hamburg. Ovi vozovi, koji mogu da dostignu brzinu i do 230 km/h, postepeno će se uvoditi u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji i Holandiji.

U Francuskoj zeleno svetlo tek treba da da nacionalna železnička administracija. Austrijska kompanija namerava da do 2030. godine udvostruči broj putnika u noćnim vozovima, a u oživljavanju noćnih vozova koji su gotovo nestali 2010-ih učestvuju i mnoge druge evropske kompanije. Međutim, ta želja je suočena sa cenom neophodnog materijala za zamenu vagona koji su često stari više decenija, brojnim noćnim radovima na kolosecima koji remete noćni saobraćaj i niskom isplativosti ove vrste prevoznih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5169 idi na stranu