Foto: Shutterstock/Fotopogledi
Foto: Shutterstock/Fotopogledi

Slovenačka Toskana: Vipavska dolina svojom očaravajućom prirodom šarmira turiste VIDEO

Podeli

Ovaj šarmantni deo Slovenije je i Lonely Planet prepoznao kao predeo neverovatne lepote, uvrstivši ga u top-10 destinacija u Evropi za 2018. godinu. Krajolikom dominiraju brežuljci, planine s jedne i grebeni s druge strane.

Zbog specifičnih geografskih karakteristika, plodnih vinograda i pitoresknih livada, Vipavska dolina je poznata još i kao slovenačka Toskana.

Vipavska dolina je slikovita dolina smeštena na jugozapadu Slovenije. Poznata je po predivnoj prirodnoj lepoti, blagoj mediteranskoj klimi i bogatoj kulturnoj i istorijskoj baštini.

Dolina se nalazi između Julijskih Alpa na severu i Vipavskih brda na jugu. Reka Vipava protiče kroz dolinu, stvarajući raznovrstan pejzaž pitomih livada i šuma. Zbog svega toga, tu vlada jedinstvena mikroklima koja je najviše pod uticajem blizine Jadranskog mora. To znači u praksi blage zime i topla leta, što dolinu čini pogodnom za uzgajanje različitih kultura, uključujući vinograde, voćnjake i maslinjake.

Ovaj region je možda i najpoznatiji po proizvodnji vina. Dolina je dom brojnih vinograda i vinarija koje proizvode visokokvalitetna vina, uključujući autohtone sorte kao što su zelen i pinela. Pored toga, tu se nalaze i vrhunski restorani koji moderne gastronomske trendove kombinuju sa tradicionalnim jelima.

Vipavska dolina nudi širok spektar aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, vožnja bicikala, paraglajding i penjanje po stenama. Raznolik teren i slikoviti pejzaži čine ga rajem za ljubitelje aktivnog odmora. Pored prirode, Vipavska dolina ima bogato istorijsko i kulturno nasleđe. Grad Vipava sam po sebi sadrži istorijsku arhitekturu, uključujući crkve, dvorce i tradicionalne kamene kuće.

U poslednjim godinama Vipavska dolina postaje sve popularnija među turistima koji traže mirnije i autentičnije iskustvo Slovenije. Postoje smeštajni kapaciteti koji variraju od butik hotela do seoskih turističkih farmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5155 idi na stranu