Foto: Shutterstock/Parkerspics
Foto: Shutterstock/Parkerspics

Zemlja sa 600 dvoraca bogata je istorijom: U njoj živi triput više ovaca nego ljudi

Podeli

Kada pomislimo na Ujedinjeno Kraljevstvo, London je obično prva asocijacija. Ovaj megagrad sa razlogom zaista osvaja srca putnika širom sveta.

Međutim, ako ste već bili, ali želite da se vratite ponovo i ovog puta proširite svoje vidike, samo dva sata vožnje vozom (vožnja je, kažu svi, divno iskustvo sama po sebi), do Kardifa, potpuno novi svet otvara: prelepi Vels, piše Putni kofer.

Tamo ćete neizbežno zakoračiti u neki od nacionalnih parkova ili dvoraca. Vels, piše Forbs, može da se pohvali sa čak 600 njih! Takva koncentracija je najveća, u kontekstu područja, na svetu, pa Vels nosi i nadimak "prestonica dvoraca”. I da, verovatno ćete tamo naići na ovce. Tamo ih živi čak 10 miliona, najmanje tri ovce po glavi stanovnika. Evo nekoliko razloga da posetite Vels!

SELO SA DRUGIM NAJDUŽIM IMENOM NA SVETU

Sa površinom od 20.000 kvadratnih kilometara, otprilike veličine Slovenije, i sa oko tri miliona stanovnika, Vels je meka za turiste. Godišnje ga poseti čak 10 miliona posetilaca, od čega milion stranih. Najveći je, očekivano, glavni grad Velsa, već pomenuti Kardif, sa oko 370.000 stanovnika. Međutim, Vels je takođe dom za dva najmanja grada u Ujedinjenom Kraljevstvu – Sent Asaf i Sent Dejvids sa 3.500 i 1.800 stanovnika.

Isto tako, na severu Velsa postoji malo selo koje ima drugo po dužini ime na svetu sa čak 58 slova. To je Llanfairpvllgvingillgogerichvirndrobvllllantisiliogogogoch skraćeno Llanfair P. G. U istom kraju naići ćete na selo izgrađeno u italijanskom stilu, po uzoru na ribarski Portofino. Reč je o Portmeirionu, koji je krajem 19. veka, kao veliki ljubitelj italijanskog originala, stvorio arhitekta ser Klaf Vilijams-Elis. Danas je selo popularna turistička atrakcija.

DVORCi KAO U PRIČI, KERNARFON JE NAJIMPOZANTNIJI

Ako ste ljubitelj istorijskih građevina, u Velsu ćete zaista uživati. Sa čak 600 zamaka, raznih tipova i država, zaista ima mnogo toga da ponudi u tom smislu, a put će vas svakako odvesti do zamka Kernarfon na obali reke Seiont, koji je u svetu priznat kao jedna od najveličanstvenijih srednjovekovnih građevina. Zajedno sa još tri zamka, Beaumaris, Convi i Harlech, to je mesto upisano na listu svetske baštine.

TRI NACIONALNA PARKA, VODOPADI I TREĆI NAJVIŠI VRH OSTRVA

Ali Vels je, osim po nesvakidašnjim mestima i dvorcima, poznat po prirodnim lepotama. Dobar deo njegove teritorije je pod nekom vrstom zaštite. Četvrtina njegove površine je u jednom od tri tamošnja nacionalna parka, odnosno ukupno pet područja izuzetne prirodne lepote. Najveći nacionalni park je Eriri, ranije poznat kao Snoudonija, gde je Ir Vidfa, odnosno Snoudon, visok 1.085 metara, treća najviša planina na ostrvu.

Tu je i Nacionalni park Bannau Brycheiniog (Brecon Beacons) u kojem se zbog velike koncentracije izdvaja područje poznato kao "okrug vodopada“, od kojih je jedan od najpoznatijih Henrhid, čiji je ulaz u pećinu u snimljen za film 'The Dark Knight: The Return'. Treći nacionalni park je obala Pembrokšir, jedan od najmanjih nacionalnih parkova na 'ostrvu', dok područja izuzetne prirodne lepote uključuju poluostrvo Llyn, lanac Clvidian i dolinu Dee, poluostrvo Gover, Anglsi i dolinu Vaj.

KAJAKOM MOŽETE PROĆI NAJVIŠI AKVADUKT NA SVETU

Njegovu prirodnu lepotu veoma lepo upotpunjuju aktivnosti tokom kojih možete uživati. Vels je meka za jahanje, ali postoji i niz mogućnosti za planinarenje, rafting, vožnju biciklom... Izuzetno zanimljiva opcija je Vels Coastal Path, staza duga 1.400 kilometara koja se proteže duž cele velške obale. Otvoren je 2012. godine i prolazi kroz 12 okruga. Ako ste brzi, biće vam potrebno sedam nedelja da ga prešetate, a ako hodate prosečnom brzinom, kaže se da će vam trebati do tri meseca.

Isto tako, Vels je poznat po najvišem akvaduktu na svetu. Reč je o 307 metara dugom i čak 38 metara visokom akvaduktu Pontcysyllte na kanalu Langolen, koji ima čak 21 branu koja omogućava plovidbu njime. Najbolje od svega, možete voziti kajakom preko najvišeg akvadukta na svetu!

DOM JEDNOG OD NAJSTARIJIH FUDBALSKIH KLUBOVA NA SVETU

Ljubitelje sporta svakako će zanimati činjenica da je Fudbalski savez Velsa treći najstariji fudbalski savez na svetu, ali i da su, kako piše Forbs, glumci Rajan Renolds i Rob Mekeleni nedavno kupili jedan od najstarijih klubova na svetu, i definitivno najstariji u Velsu – Vrekham AFC. Klub je osnovan 1867. godine.

Isto tako, Vels je mesto u kome se kuju svi novčići u Ujedinjenom Kraljevstvu, u Kraljevskoj kovnici u Lantrisantu. Međutim, tamo se kuju kovanice za najmanje 60 zemalja širom sveta, uključujući Tajland i Jamajku, što kovnicu čini najvećim izvoznikom kovanog novca na svetu. Tu se godišnje proizvede najmanje pet milijardi novčića, a moguće je kovnicu i posetiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Foto:Shutterstock/Piotr Krzeslak
Krasi ga prozirna, tirkizna voda: Najčistije jezero na svetu nam je bliže nego što mislite
Foto: Christina Fink/Shutterstock
Vodena zavesa koja pada sa strmih stena: Slap u Sloveniji kom možete "prići s leđa" FOTO
Foto: Shutterstock/Travers Lewis
Haos na britanskim aerodromima: Prolazi širom zemlje prestaju da rade, ljudi čekaju satima
Foto:Shutterstock/Master1305
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - i ovog puta bez vege varijante
Ilustracija, Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis
Vatrena stihija na Olimpik Biču: U trenutku izbijanja požara u objektu bili i Srbi VIDEO
Foto: Profimedia
Osetite duh istorije: Ovaj zamak u Češkoj krije mnoge tajne FOTO
Foto: Have a nice day Photo/Shutterstock
Ona tvrdi: Izbor odeće i obuće u slučaju avionske nesreće može vam spasiti život
Foto: Gaspar Janos/Shutterstock
Ovo je prvi italiljanski grad koji dobija ulicu nazvanu po Berluskoniju
Foto: Shutterstock/Sea Wave
Piće besmrtnosti: Turisti odlaze na sever Evrope samo da bi ga probali
Foto: Profimedia
Ovo je najlepši hotel na svetu: Odiše luksuzom, a prenoćište za jednu osobu je više od 1.000 €
Foto:Shutterstock/xbrchx
Hrvatsko primorje je ove godine posećenije nego ikada: Sada se bore sa posledicama
Foto: Aron M/Shutterstock
Grac, grad u kojem dominira nesvakidašnji duh mladosti FOTO/VIDEO
Foto: Skreidzeleu/Shutterstock
Ovo je najmisterioznije selo na svetu: Zovu ga i grad mrtvih FOTO
Foto: Jane Rix/Shutterstock
Mesto polarnih medveda: Kako izgleda život na ostrvu na kom je zabranjeno rađanje dece? VIDEO
Foto: Shutterstock/Sergii Figurnyi
Istraživanje pokazalo koje su najskuplje i najjeftinije evropske destinacije: Gde je tu Srbija?
Foto: Related/Shutterstock
Objavljena lista najpretrpanijih odredišta: Zaobiđite ih u širokom luku VIDEO
strana 1 od 4978 idi na stranu