Foto: Profimedia / Vladislav T. Jirousek
Foto: Profimedia / Vladislav T. Jirousek

Ostrvo promenilo ime: "Ovakvi koraci ne mogu da promene nepravde iz prošlosti"

Podeli

Vlada australijske države Kvinslend je vratila staro ime ostrvu Frejzer, nazvavši ga ponovo Guri, kako glasi naziv koje koristi lokalno stanovništvo, odnosno pripadnici naroda Bučula.

Kako prenosi Gardijan, potez kojim je vraćen autohtoni naziv ostrva usledio je nakon višedecenijske kampanje i delimične pobede 2017. godine, kada je nacionalni park Veliki pesak na ostrvu preimenovan u Guri. Od 2011. godine, Guri je prepoznat kao alternativni naziv za ono što je bilo ostrvo Frejzer, ali je sada ovo drugo u potpunosti odbačeno. Guri je prvobitno bio poznat Evropljanima kao Veliko peščano ostrvo pre nego što je promenjeno u ostrvo Frejzer, nakon što je Škotlanđanka Eliza Frejzer tamo doživela brodolom 1830-ih.

To ime je smatrano kulturološki neprikladnim, jer je Frejzerova napisala negativnu priču o tome kako su je ''zatočili'' pripadnici naroda Bučula, koje je nazvala ''divljacima'' i ''ljudožderima'' nakon brodoloma. Predsednica Bučula-Aboridžinske korporacije Gejl Minikon rekla je da je vraćanjem starog imena, koje na autohtonom jeziku znači ''raj'', ispravljena istorijska greška prema narodu Bučula, koji, kako je navela, živi prema tri ključna znanja: ono što je dobro za zemlju mora doći na prvo mesto, ako imate puno morate podeliti, i ne diraj i ne uzimaj ništa što ti ne pripada. Premijerka Kvinslenda, Anastasija Palaščuk, rekla je da je ponosna što je "zvanično dočekala povratak imena Guri''.

''Dok ovakvi koraci ne mogu da promene nepravde iz prošlosti, oni uveliko idu u izgradnju budućnosti u kojoj svi Kvinslenđani cene, veruju i poštuju jedni druge'', rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4992 idi na stranu