Foto: Shutterstock/Marius Dobilas
Foto: Shutterstock/Marius Dobilas

U samom srcu fjordova: Grad na severu Evrope svi posećuju iz istog razloga VIDEO

Podeli

Od sedam planina, koje okružuju Bergen, na dve je dostupna i žičara, a na strmim obroncima planina nalaze se naselja.

Zanimljiva arhitekura ili neki od lokaliteta svetske baštine, te bogata priroda, obično su atrakcije koje imaju mnogi gradovi. Ali ne i Bergen.
Ovaj grad, pozicioniran između dva najveća fjorda u Norveškoj, poznat je po mnogo većem broju atrakcija.

Od sedam planina, koje okružuju Bergen, na dve je dostupna i žičara, a na strmim obroncima planina nalaze se naselja.

Grad u samom srcu fjordova

Većina turista ovaj deo Norveške posećuje upravo zbog fjordova. Zbog položaja koji zauzima, Bergen je neretko okarakterisan i kao "Srce fjordova“. I upravo zato se smatra odličnom polaznom tačkom za upoznavanje tih fascinantnih prirodnih atrakcija.

Jedna od najpoznatijih aktivnosti je i celodnevna tura nazvana "Norveška u malom“. Turistima se nudi mogućnost krstarenja fjordom, te putovanje železnicama Flam i Bergen, kao i poseta vodopadu Kjosfosone, navodi "Travelandleisure“.

Železnica Bergen važi za najvišu železnicu u severnom delu Starog kontinenta. Takođe je ova pruga normalnog koloseka poznata i kao najstrmija takve vrste u celom svetu. Tokom putovanja se može uživati u fantastičnom pogledu na neverovatne planine i prirodu, po kojoj je to područje poznato.

Posetiocima se nudi i mogućnost planinarenja. Oko sat vremena hoda je od Bergena udaljen jedan od vrhova, koji se smatra najpristupačnijim.

Atrakcije Bergena

U okviru Muzeja Starog Bergena se nalazi oko 50 istorijskih kuća, koje su potpuno rekonstruisane. Poseta njima pruža mogućnost turistima da imaju jasniji uvid u istoriju ovog norveškog grada. Nekada najveći grad sa zdanjima izgrađenim od drveta, po čemu je Bergen bio posebno poznat početkom 19. veka, kada je smatran najvećim takve vrste na evropskom tlu, zapravo je svojevrstan muzej na otvorenom.

Gastronomska ponuda ovog grada takođe je posebna. Na meniju su uglavnom morski specijaliteti, među kojima se posebno izdvajaju jela pripremljena od bakalara i riblja čorba.

Bergen je turistima dostupan u toku cele godine, iako se mnogi za posetu odlučuju u toku toplijeg perioda godine. I koliko god tople Golfske struje činile ovo mesto prijatnim, ne treba zaboraviti da je u ovom gradu čak oko dve stotine dana u toku godine praćeno kišom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4997 idi na stranu