Izvor: RINA

Usled erupcije Etne, najaktivnijeg vulkana u Evropi, oko 100 srpskih turista ostalo je zarobljeno na aerodromu jer su usled velikih količina pepela na pistama bili obustavljeni svi letovi. Iako izbacivanje vulkanske lave nije nimalo prijatna, već je pomalo i zastrašujuća pojava, stanovnici sicilijanske Katanije kažu da su se na tu pojavu s godinama navikli.

"Tog dana kad je krenula erupcija padala je sitna kiša, a onda je tama prekrila čitav grad, kao oni najveći crni oblaci. Mislili smo da se sprema jako nevreme, međutim nedugo nakon toga preko kiše počeo je da pada pepeo i bilo nam je jasno da je ponovo počela jedna od erupcija", kaže za Rinu Dario Kvatroči iz Katanije.

Ubrzo nakon toga ulice i dvorište prekrio je pepeo, ali kako dodaje naš sagovornik ne u toliko velikoj meri koliko je znalo pasti tokom prethodnih erupcija Etne. Najugroženija naselja tokom izbacivanje lave su Đare, Zaferana i Tre Kastanje.

"Dešavalo se da nakon erupcije ulice, dvorišta i prozori budu potpuno crni. Čitav grad postaje crn, ogromne količine pepela neretko začepe odvode i kad ponovo krene kiša dođe do njihovog začepljivanja, a zatim i izlivanja. Nakon svake erupcije moramo da prionemo na čišćenje kako bismo mogli normalno da funkcionišemo. Od toga pepela koji se počisti pojedini sugrađani prave i jedinstvene suvenire koje kasnije prodaju turistima", rekao je Dario.

On dodaje da uprkos tome što aktivni vulkan Etna ponekad zaista deluje zastrušujuće, to je ono po čemu se raspoznaju u Evropi i svetu, tako da im je i veoma drago što je on zapravo tu u njihovom gradu.

"Mi smo se na to navikli, Etna je naš simbol. Ono što je svakako taj najveći problem izazvan erupcijom svakako je avio-saobraćaj, jer mnogi letovi budu otkazani pošto avioni ne mogu da polete zbog ogromnih količina pepela. Na stotine ljudu ostalo je na aerodromu prethodnih dana, ali čim su uslovi dozvolili, piste su pročišćene i sve je vraćeno u normalu", izjavio je ovaj stanovnik Katanije.

Etna je aktivni vulkan u Italiji koji se nalazi na istočnoj obali Sicilije, blizu Mesine i Katanije, koji se izdiže na 3.357 m nadmorske visine i pokriva površinu od 1.190 km2 sa baznim obimom od 140 kilometara. To je čini daleko najvećim od tri aktivna vulkana u Italiji, oko dva i po puta višim od sledećeg po veličini, Vezuva. Etna je jedan od najaktivnijih vulkana na svetu i skoro da je u neprekidnoj fazi erupcije. Iako je u više navrata izazivala ogromne štete, Etna se ne smatra vrlo opasnim vulkanom i hiljade ljudi žive u njenoj senci. Plodno vulkansko zemljište podržava ekstenzivnu poljoprivredu, sa vinogradima i voćnjacima koji se prostiru preko nižih padina planine i široke ravnice Katanije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.