Izvor: SEEbiz

Grad Dubrovnik će jednom ugostiteljskom objektu u istorijskom jezgru zbog preglasne muzike oduzeti javnu površinu na sedam dana, objavila je u utorak dubrovačka gradska uprava, a to je šesti takav slučaj od početka primene odluke o buci u septembru 2022.

Osim oduzimanja javne površine, određena je i novčana kazna od 1.327 evra za pravnu i 265 evra za odgovornu osobu. U slučaju ponovljenog prekršaja, ugostiteljskom objektu javna površina će se oduzeti na 30 dana, a nakon trećeg prekršaja oduzeće se trajno.

Reč je o kršenju odluka o ugostiteljskoj delatnosti i zakupu javnih površina u vezi s nivoom buke.

"Gradski odsek za komunalno redarstvo angažirao je ovlaštenog meritelja nivoa buke za ispitivanje nivoima buke na otvorenom u objektima registrovanim za obavljanje ugostiteljske delatnosti“, ističu iz Grada Dubrovnika.

Nadzor je sproveden u subotu 20. maja ispred pet ugostiteljskih objekata, a za jedan je utvrđena prekomerna buka.

"Reprodukovanjem glazbe putem elektroakustičnih uređaja prekoračena je dozvoljena jačina zvuka, odnosno na javnoj površine ispred ugostiteljskog objekta izmeren je nivo buke 73 decibela, a dozvoljen nivo je 55 decibela“, navode iz Grada Dubrovnika.

Odluka o buci primenjuje se od septembra 2022, kada je oduzimanjem javne površine i novčanim kaznama kažnjeno pet ugostiteljskih objekata. Nakon nedavnog zbora građana istorijskog jezgra, odlučeno je da će, hitnim izmenama odluka, na javnim površinama unutar istorijskog jezgra biti zabranjeno izvođenje muzike na uređajima s pojačalima.

"Muzika će se moći reprodukovati isključivo 'unplugged' instrumentima, čime će istorijska jezgra postati prva 'unplugged' zona. Svi zvučnici na fasadama će se ukloniti uz zabranu postavljanja novih“, najavili su iz Grada Dubrovnika.

Napominju kako je smanjeno emitovanje buke u istoriskom jezgru grada "jedan od bitnih ciljeva Plana upravljanja svetskim dobrom UNESCO-a, prvog dokumenta takve vrste u Republici Hrvatskoj, a čije se odredbe uvelike primenjuju".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.